ЕКОБЕЗПЕКА 

ДП «Укрекоресурси» планує збільшити до 2017 року використання в Україні   відходів як вторинної сировини на 47%
 

Повчальну історію розповіла знайома про «сміттєву» культуру в Німеччині зразка 1998 р. Наш співвітчизник, художник гостював в українських емігрантів у Мюнхені. Одним із його побутових обов’язків було… сортування сміття. Біля будинку стояли шість контейнерів для різних видів сміття, і для кожного виду призначався відповідний за кольором пакетик у домі господаря. Але художник — людина творча — він не став обтяжувати себе такими дрібницями і… звалив усе в один пакет. За це його оштрафували на 2 тис. марок. Щоб сплатити штраф, йому довелося продати одну з картин. Так гонорар… пішов на сміття...

Жителі Києва також матимуть нагоду сортувати сміття в окремі контейнери, сподіватимемося, що їхній підхід не буде «творчим». ДП «Укрекоресурси» до кінця травня запустить сміттєсортувальну лінію для твердих побутових відходів потужністю до 20 тис. тонн на рік. Ця лінія оброблятиме відходи з шести районів Києва — Оболонського, Подільского, Голосіївського, Дніпровського, Деснянського, Дарницького.  Тверді побутові відходи сортуватимуть на 10 фракцій. Як повідомив генеральний директор ДП «Укрекоресурси» Дмитро Радіонов, вартість сміттєсортувального комплексу із лінією становить 570 тис. грн. При виході на планову продуктивність роботи лінія дасть до двадцяти нових робочих місць та окупиться за півроку.

Вартість контейнерів для роздільного збирання сміття, які буде введено в експлуатацію для забезпечення роботи лінії, становить понад 3 млн грн. Зокрема в Оболонському районі міста буде встановлено 500 контейнерів, а у Подільському і Голосіївському —  300 — 400 одиниць. Також «Укрекоресурси» планують пояснювати населенню екологічну та економічну необхідність сортування сміття.

«Економічно вигідні такі лінії у великих містах, де за мінімальних витрат досягається максимальний ефект. Але із соціально-екологічної точки зору — найскладніше у малих та середніх містах. З одного боку, місцеві ради не бажають надавати ділянки під полігони для сміття, з другого — не мають коштів для побудови сміттєсортувальних ліній», — зазначив Дмитро Радіонов.

Найефективніше «Укрекоресурси» нині співпрацюють із трьома містами — Вознесенськ, Калуш і Кіровоград. Вознесенськ уже почав переобладнувати  свою комунальну базу під розміщення об’єктів сортування сміття. А Калуш і Кіровоград визначили для цих завдань приватних інвесторів. Як негативний приклад директор назвав неконструктивний підхід міської ради Львова, яка не дає держпідприємству права на спорудження сортувальної лінії, попри те,  що полігон для сміття у Львові переповнений. «Ми вже давно почали б працювати і частково зменшили навантаження на полігон», — обурюється Д. Радіонов.

Загальний інвестиційний потенціал «Укрекоресурси» нині становить 100 млн грн. Саме стільки сплатили імпортери тари та упаковки протягом минулого року за утилізацію і переробку використаних пакувальних матеріалів. При цьому більшість українських виробників упаковки, зокрема підприємства з іноземними інвестиціями, неохоче йдуть на діалог і не сплачують коштів.

ДОВІДКА «УК»

Державне підприємство «Укрекоресурси» (до листопада 2010 р. —«Укрекокомресурси») визначене Кабінетом Міністрів компанією з утилізації відходів та поводження з ними згідно з постановою КМУ №915 від 26 червня 2001 р. Його мета — гарантування екологічної безпеки шляхом зменшення обсягів захоронення твердих побутових відходів. Зокрема, підприємство реалізує державну політику в галузі створення системи роздільного збирання. За даними Мінрегіонбуду, в Україні за 2011 рік утворилось приблизно 52 млн м3 побутових відходів. Захоронення відходів відбувається на 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів загальною площею понад  9 тис. га.