Завмирають у строю діти — від зовсім маленьких до юнаків, у яких уже пробивається пушок, де згодом будуть вуса. Вони ж себе дітьми не вважають. З гордістю твердять: «Вчимося захищати Батьківщину!»

Міддю дзвенить духовий оркестр вихованців столичного ліцею-інтернату № 23 «Кадетський корпус». Вишикувалися вони не на плацу навчального закладу, а на території меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років». Тут сама атмосфера надає Дню пам’яті, присвяченому вшануванню подвигу героїв Вітчизняної війни, особливої ваги.

За кадетами з гордістю спостерігають рідні, вихователі, на жаль, уже нечисленні солдати — визволителі Європи. А з юних вуст звучить натхненне: «Низький уклін ветеранам за врятований світ!»

Оголошують хвилину мовчання. Кадети знімають головні убори. Потім лунає пісня «Степом, степом…» і кадети покладають квіти до пам’ятників на території музею.

Київські кадети вчаться захищати Батьківщину. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Бабуся п’ятикласника Данила Мідника Марія Вікторівна не стримує сліз.

— Цей день запам’ятає не лише онук, а й я, — тихо каже. — Це не просто вшанування героїв, а клятва на вірність Батьківщині. Піднесення духу, яке так потрібне в наш час для повернення авторитету армії.

— Цього року в нас буде перший випуск, — розповідає завідувач кафедри ліцею підполковник запасу Михайло Коваль. — Більшість хлопців заявили про бажання отримати військову спеціальність. Вірю, що виховаємо справжніх патріотів.

А музеєм, підсилена гучномовцем, лине клятва: «Ми, кадети, перед лицем ветеранів Великої Вітчизняної війни, дітей війни, перед лицем своїх дідів, батьків, учителів, перед своєю совістю урочисто клянемося: гідно нести по життю високе звання кадета ліцею — інтернату №23 «Кадетський корпус» — майбутнього захисника України. Клянемось! Клянемось завжди дотримуватися девізу кадетського корпусу: «Життя — Вітчизні, честь — нікому!» Шанувати славні ратні традиції нашого народу, пам’ятати завжди і скрізь, що ми діти й онуки славних і великих прадідів, які свято вірили в світле мирне майбутнє своєї держави. Клянемось! Кожен свій крок по життю ми будемо звіряти із твоїм кроком, моя Україно, все зробимо для того, щоб ти розквітала у нашій любові і вірності і була навіки єдиною!

Ми, молоде покоління, учні ліцею-інтернату №23 «Кадетський корпус», вклоняємося ветеранам до землі за ваш невмирущий подвиг. Про перемогу у Великій Вітчизняній війні прийдешні покоління будуть пам’ятати завжди!»

На честь вшанування пам’яті загиблих українців вносять Символ єдності держави — великий національний прапор України. 

Оркестр ліцею виконує «Реве та стогне Дніпр широкий». Діти кладуть стрічки і лампадки до пам’ятників героям. Вони — символ безсмертних душ загиблих героїв, захисників рідної України, а вогники пам’яті в дитячих серцях стануть вірою у наше щасливе мирне майбутнє.

ОФІЦІЙНО

Перемогу святкуватимемо два дні

Нововведенням 2014 року стануть заходи 8 травня. Їх впровадження пов’язане із загальноєвропейською практикою вшанування пам’яті ветеранів. Символічно вони відбудуться о 23:01 — у час, коли, за свідченнями істориків, 1945-го Німеччина підписала Акт про капітуляцію. У програмі звучатиме європейська та радянська музика воєнних років, заплановані літературні читання.

9 травня біля могили Невідомого солдата у столичному парку Слави пройде церемонія покладання квітів за участю героїв війни та представників столичної влади.

Цього самого дня на Софійській площі у Києві відбудеться молебень за жертвами війни — «Молитва за мир» за участю предстоятелів усіх українських церков, повідомляють на сайті Міністерства культури.