НОРМОТВОРЧІСТЬ

Уряд підготував рішення, яке припинить витік українського капіталу до Кіпру

Кабінет Міністрів підготував проект конвенції між урядами України та Кіпру, що сприятиме уникненню подвійного оподаткування і запобігатиме ухиленню від сплати податків на доходи. Він  схвалений урядом 5 листопада, повідомляє прес-служба Кабміну. Підписання документів покладене на міністра закордонних справ Костянтина Грищенка.

Директор департаменту податкової і митної політики Мінфіну Микола Чмирук відмовився коментувати схвалення проекту з огляду на те, що він потребує ще деяких узгоджень і підписання Прем’єр-міністром України. 

Щоб гроші не пришвартовувались біля кіпрського берега. Фото з сайту winwallpapers.net

Як зазначається у повідомленні прес-служби Кабміну, дотепер двосторонніх домовленостей між Україною та Республікою Кіпр з цього питання не було.  Країни працювали у сфері оподаткування за угодами, що дістались у спадок із часів СРСР. І хоч питання неодноразово порушувалось, воно не вирішувалось на міждержавному рівні і щоразу відкладалося в довгу шухляду. Наразі є надія, що рух українського капіталу в офшори таки буде призупинений.

Як наголошують у Кабміні, з підписанням конвенції бізнесмени обох країн отримають гарантії, що прибутки, отримані від їхньої діяльності на території іншої країни, не підлягатимуть подвійному оподаткуванню. А також,  що підприємці обох держав оподатковуватимуться за однакових умов. Тобто створюються умови для поглиблення українсько-кіпрських відносин і припиняється один із найстаріших і найбільших офшорних витоків капіталу з України. 

За даними «УК», уже п’ять років Кіпр  посідає перше місце за обсягом інвестицій в Україну і з України. Лише у  I півріччі цього року звідти зайшло в Україну   14, 5  млрд  дол. інвестиційних коштів.

До речі, як заявляв раніше голова Державної податкової служби України Олександр Клименко, нині є два варіанти боротьби з офшорами, де ми втрачаємо близько 100 млрд грн. Зокрема, додаткова ставка податків і  трансфертне ціноутворення (законопроект розроблений спільно з PricewaterhouseCoopers). Наразі ДПС обговорює їх з великим бізнесом та представниками громадських організацій.

Цікаво, що питанням недопущення втечі доходів міжнародних концернів в «офшорні зони» стурбовані й керівники країн  «великої двадцятки». Нещодавно під час зустрічі міністрів фінансів «великої двадцятки» у Мехіко Німеччина та Британія оголосили, що розроблять нові підходи до оподаткування, які не допускатимуть приховування компаніями  доходів у країнах з низькими податками. Нинішня система дає змогу концернам переводити доходи з країн, в яких вони були зароблені, у країни з нижчими податками, що є неприйнятним, тим більше в умовах кризи.

КОМЕНТАР

Ксенія ЛЯПІНА, 
заступник голови Комітету Верховної Ради України 
з питань промислової і регуляторної
політики  та підприємництва:

— Рішення про перекриття «дірки», в яку витікали гроші з України, ми  чекали багато років. Мабуть, це потребуватиме парламентського схвалення. Цілком можливо, що з боку Кіпру теж буде певне затягування переговорного процесу, бо йому вигідно зберігати офшорні відносини через отримання певного відсотка. Але Україна почала активніше проводити двосторонні переговори, і є очікування, що документ таки буде підписаний.