РИНОК КАПІТАЛУ

Облігації міжнародних фінансових організацій сприятимуть  поліпшенню інвестклімату
 

У Верховній Раді у жовтні зареєстровано законопроект  №9470 «Про внесення змін до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо емісії облігацій міжнародних фінансових організацій (МФО)».  Розробник законопроекту — Міністерство фінансів — доповнило перелік емісійних та боргових цінних паперів  новим видом — облігаціями МФО.   Мета документа — надання права міжнародним фінансовим організаціям здійснювати на території України емісію бондів.

Зокрема законопроект передбачає, що Кабмін за погодженням з Нацбанком надаватиме міжнародним фінансовим організаціям дозвіл на здійснення емісії облігацій МФО та встановлюватиме граничні обсяги суми їхнього випуску. Кошти, залучені від емісії облігацій МФО, можуть бути використані виключно для кредитування в гривнях реального сектору економіки України та/або реалізації довгострокових інвестиційних проектів його розвитку на цілі, визначені проспектом емісії таких облігацій.

«Створення нового фінансового інструмента може стати знаковим для української економіки. Ми отримаємо перші в нашій країні цінні папери з інвестиційним рейтингом (саме такі рейтинги мають МФО). Новий інструмент буде корисний і для іноземних інвесторів, які зацікавлені вкладати у гривневі активи, але не роблять цього у зв’язку з низьким суверенним рейтингом України та українських компаній», — повідомив в інтерв’ю «УК» президент ІГ «Універ» Тарас Козак.

Із ним погоджується начальник управління з роботи з цінними паперами банку «Хрещатик» Максим Юхимець. На його думку, облігації МФО можуть стати індексом для корпоративних паперів на фондовому ринку. Найвірогідніше, що міжнародні фінансові організації розміщуватимуть облігації під плаваючу ставку, що буде нововведенням для ринку. Довіра до таких МФО більша, ніж до облігацій українських емітентів, тому торгуватимуться папери з невеликим бонусом до них.

«Це пожвавить український біржовий фондовий ринок, адже для його подальшого розвитку потрібні нові фінансові інструменти. Реалізація такої можливості міжнародними організаціями свідчитиме про зростання довіри до України та сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в країні», — зазначає директор департаменту з регулювання ринків асоціації «Фондове партнерство»  Сергій Москвін.

Аналітик інвестиційної групи «Спарта» Олександр Шуліка також вважає це рішення позитивним. За його словами, Нацбанк дозволив МФК кредитувати українські підприємства в гривнях ще рік тому (хоч і встановив обмеження на максимальну ставку позик 10% річних), у той час як ЄБРР подібного дозволу ще не має, хоча вже давно вивчає можливість кредитування в національній валюті. «Враховуючи, що близько 30% загального бізнесу ЄБРР — це робота в нацвалюті, отримання дозволу на випуск гривневих облігацій повністю вписується в стратегію банку і дасть змогу наростити обсяг кредитування в Україну», — стверджує експерт.

«Поява на українському ринку облігацій міжнародних фінансових організацій не матиме значного прямого впливу на залучення інвестицій в Україну, оскільки ситуація на світових ринках не сприяє розміщенню гривневих облігацій серед міжнародних інвесторів. Навпаки, поява цих паперів може створити певну конкуренцію державним ОВДП, які розміщує Мінфін. Але певний опосередкований позитив від цих паперів полягатиме в розширенні спектра інструментів, доступних для вітчизняних інвесторів (передусім інвестиційних та недержавних пенсійних фондів і страхових компаній) і можливості МФО, за рахунок залучених ресурсів, розпочати кредитування українських підприємств у гривнях», — підкреслює менеджер по Україні інформаційного агентства Cbonds Сергій Ляшенко.