Позавчора в Рівному один із претендентів на посаду міського голови заявив, що його намагаються зняти з виборчих перегонів за… мільйон доларів. Ні більше ні менше. Звісно ж, через переговірників, одного з яких, 22-річного жителя Чернівців, навіть затримала міліція. Там, до речі, більше нічого не коментують: мовляв, вирішується питання про відкриття кримінальної справи. А «новина» тим часом гуляє інтернетом у найрізноманітніших інтерпретаціях.

Як на мене, то цей мільйон «зелених» — провокація. Ось тільки цікаво, хто саме з чималої кількості кандидатів оцінив свій майбутній потенціал аж у таку захмарну суму? Не здивуюся, якщо завтра в подібних інформаційних «качках» з’являться цифри зі ще більшою кількістю нулів. Ось уже й справді, доборолась Україна до самого краю!

Вовки активно вдягають овечі шкури й дружними колонами прямують на місцеві вибори: обери мене! Обери мене! «Спринтери» бігають по партіях зі швидкістю звуку: тільки встигай озиратися!

Та й самі партії тепер множаться в геометричній прогресії: законодавець-бо встановив відповідну «прив’язку». Очевидний нонсенс як для місцевих виборів: які тут політики, коли виборець уже, здається, добре знає, хто чим дихає і в скільки партійних кольорів за своє життя перефарбувався.

Ті ліві, ті праві, а я ніякий,

Стою собі в центрі, ніби в кутку,

Навколо партії-забіяки,

Сплелися сумнівні ідеї в клубку…

Чомусь пригадалися слова нашого урядовокур’єрського поета Миколи Махінчука.   

Та чи вдасться нам встояти хоч у центрі? Чи не зійдемо на манівці?

Тому завдання для виборця цього разу ускладнилося: нам треба добре розгледіти вовків за овечими шкурами і масками-шоу. Вслухаймося не в те, що претенденти на ваше серце говорять, вдивляймося й аналізуймо, що зробили вони у житті, що саме поклали у скарбничку конкретних справ.  Бо якщо і в місцеве самоврядування прийдуть люди, котрі відпрацьовуватимуть те, що вклала у них їхня нинішня (читай: вигідна) політична сила, неважко здогадатися, як ми житимемо завтра. Тож знімаймо безжально маски з усіх претендентів на мандати!