Рекламний блок у шоу «Зважені та щасливі» починається зі слів тренерів на кшталт: «Якщо ти зараз збираєшся зазирнути у холодильник, то завтра можеш стати нашим клієнтом».

І справді, подивишся на парочку 200-кілограмових 20-річних братів, на те, як їм доводиться допомагати взуватися один одному (нахилитися не дає живіт), і рука мимоволі відсмикується від четвертого тістечка за вечір. А ще більше мотивують не жерти зайвого, не запихатися гидотою на кшталт фаст-фуду та всяких кол, не сидіти сиднем у кріслі, коли з товстунів піт тече струмками, коли за нехтування простими правилами життя доводиться платити годинами виснажливих тренувань, розлукою з рідними і психологічними навантаженнями, які й не кожен майбутній диверсант-розвідник витримує у своїй закритій школі.

Наполеглива праця у спортзалі і здорова дієта допоможуть схуднути усім. Фото з сайту mediananny.com

Ідея закрити в заміському будинку з тренажерним залом два десятки ду-у-уже огрядних людей і змусити їх змагатися між собою як у різних конкурсах, так і в тому, хто більше схудне протягом тижня (хто скинув найменше — вибуває) не нова. Але ось уже третій рік українська команда цього шоу демонструє хороший креатив і непогану динаміку. Щоправда, особисто мені зроблена цього року ставка на емоції замість екшену (учасники багато говорять про свої враження та переживання, натомість порівняно з попередніми сезонами мають менше конкурсів) не подобається. Хоч знахідки і новинки все одно радують. Наприклад, марафон, який довелося пробігти тим, хто «дожив» до 17-го тижня проекту. Так, на той час «зважені» вже непогано загартували свої організми (ану ж бо самі спробуйте понад три місяці щодня по кілька годин проводити у тренажерці). Але вага в них була ще ого-го, та й день марафону видався доволі жарким. Але ж — пробігли! Усі шестеро! Та ще більше вразила новина навздогін: один з уже вибулих раніше учасників, дізнавшись удома про той марафон, і собі побіг — без жодного примусу і без шансу отримати 250 тисяч гривень призових! Хотіла людина (38-річний майстер газової служби з Алчевська) довести і собі, і своєму синові-підлітку, що він — ого-го! І — довела!

Напередодні Нового року відбувся фінал «Зважених...». Усі учасники шоу показали, наскільки їм допомогло перебування в таборі (саме так називають це місце учасники й організатори), навчання спеціальних вправ і способів здорового харчування. А головне — показали свої характери.

Згадані вже брати схудли за півроку кожен на понад сто (так-так — сто!) кілограмів. І зупинятися не збираються. А переможницями стали двоє дівчат, які перетворилися з тітоньок, що ледве повзали, на струнких і привабливих красунь. Чарівна паличка, якою махали маги (тренери та вся команда шоу) називається «гриф штанги», чарівна колісниця, якою дівчата приїхали до перемоги, — «тренажер біговий звичайний», а чарівні слова, якими їх перетворено, звучать так: «Ще десять віджимань».

Ну і — воля, звичайно. Та сама, яка веде нас до всіх перемог. Та сама, яка допомогла і переможцям шоу, і кожному з учасників, здатних здобути перемогу над собою. Головне досягнення — змінити спосіб життя  (спосіб життя, до речі, — ключові слова у боротьбі з будь-якою залежністю).

Не можу не згадати і про рідних «зважених». Без їхньої допомоги успіху би теж не було. Бо коли поруч хтось наминає жирного ляща з пивом, обмежити себе салатиком дуже складно. Тому найкраще пішли справи в тих, чиї батьки й діти, чоловіки та дружини дружно змінили сімейне меню і тепер розповідають про те, що відчутний смак мають і овочі (свіжі, варені, гриль), і варене м’ясо, і риба без сметанної шапки і… Зазирніть у книжки, там рецептів здорового харчування хоч греблю гати.  Аби було бажання навчитися їх готувати і зробити основою свого столу.

Бо інакше буде, як у мого приятеля-журналіста, який через хворобу ніг кинув курити. Він кинув, а дружина — ні. Протримався бідолаха місяців хіба зо три. Тепер знову димить, ноги болять, а лікарі потирають руки в очікуванні гонорару.

Та ми ж не такі, га? Ми оце дочитаємо замітку — і нумо присідати, віджиматися від підлоги або хоч би від стільця, мити підлогу (теж вправа непогана) чи вибивати килим. А відзначимо це чашкою духмяного чаю, бо горілка не лише позбавляє розуму, а ще й страшенно калорійна і відкладається на талії, наче пітон, який буде душити вас щохвилини.