Рятувальники, як правило, серйозно переймаються тим, щоб усі дотримувалися встановлених правил техніки безпеки, адже це запорука спокою. Однак серед них знаходяться й ті, хто готовий за певну винагороду заплющити очі на порушення цих правил. Одного з таких «підприємливих» рятувальників нещодавно схопили за руку працівники прокуратури Київської області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що провідний інспектор одного з районних підрозділів Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Київській області вимагав та отримав від фізичної особи-підприємця хабар у розмірі 32 тисячі гривень. За таку винагороду посадовець обіцяв не вчиняти в її інтересах дій, пов’язаних з припиненням експлуатації за порушення норм пожежної безпеки складського приміщення. А ще гарантував жінці більше не проводити перевірок та можливість безперешкодно експлуатувати склад протягом року, без усунення виявлених порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки. Вочевидь, можливими наслідками посадовець не переймався.

Гроші, як повідомила прес-служба прокуратури Київської області, посадовець отримував безпосередньо на об’єкті. Під час проведення огляду місця події вилучено всю суму коштів, які він отримав. Тож прокуратура спрямувала до суду відповідний обвинувальний акт. Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України, тобто одержання службовою особою неправомірної вигоди з використанням наданої їй влади та службового становища, поєднаного з вимаганням неправомірної вигоди. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі спеціальною конфіскацію та конфіскацією майна.