Про бажання і потребу польської громади Львова мати спільний власний дім, де можна збиратися у будні і свята, говориться не один рік. Створення такого центру гальмувала відсутність належного приміщення попри те, що муніципальна влада пропонувала різні варіанти, зокрема й земельну ділянку під будівництво сучасного центру. І ось нарешті у древньому місті, що було багато віків рідним і для українців, і для поляків, урешті знайшлося придатне для багатофункціонального центру приміщення. Відтепер численна польська громада пропишеться у будинку, що на вулиці Шевченка, 3-а, розташованому у старій частині міста.

Вручення ключів від майбутнього Центру польської культури відбулося у Драматичному театрі імені Лесі Українки у присутності делегації поважних гостей з Польщі. Символічний ключ від будинку на вулиці Шевченка, 3-а голові Федерації польських організацій Емілії Хмельовій вручили генерал-лейтенант начальник Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук та міський голова Львова Андрій Садовий. «Громада міста була  одностайною: у Львові має бути Польський дім, — розповів міський  голова Львова Андрій Садовий. — І він буде! Там має панувати  прекрасний, милий європейський дух». А поки що в будинку триватиме реконструкція, яку фінансуватиме Польща, залучаючи гроші меценатів.

У Польському домі відбуватимуться ділові зустрічі, конференції, семінари. Центр стане місцем зустрічі польської громади з політичними, громадськими діячами, представниками культури й мистецтва, відомими виконавцями, людьми, які творять сучасне обличчя Польщі, України, Європи і світу. Матимуть де зустрітися місцеві митці, актори популярного польського театру у Львові. «Двері Польського дому завжди будуть відчинені для всіх, хто бажатиме ознайомитися з польською культурою, історією. Польща підтримуватиме будинок, але сподіваємося і на активність громадськості. Люди, які приходитимуть сюди, будуть серцем дому. Бажаю, щоб це серце було відкритим і палким для всіх», — наголосила віце-міністр закордонних справ Республіки Польща Катажина Пелчиньська-Наленч.

Цього дня, наголосив мер міста Перемишля Роберт Хома, з нетерпінням чекали і поляки, і українці. І, як годиться, на урочистість керівник Перемишля приїхав до польської громади Львова з подарунками. А презенти — особливо цінні й водночас глибоко символічні — хрест і герб Польщі. «Ці символи, — зазначив Роберт Хома, — є у домі кожного поляка, який любить волю і свою Батьківщину. Вони повинні бути і в Польському домі».