Сім пропущених м’ячів в останніх трьох матчах сповна характеризують непростий період у житті донецького клубу. На щастя, у вирішальний момент чинний чемпіон країни продемонстрував якщо і не найкращу свою гру, то інші необхідні для великого клубу якості — непоступливість у боротьбі і вміння терпіти.

Антона Каніболоцького, який тиждень тому пропустив у Львові три м’ячі, прогнозовано замінив у воротах досвідченіший Андрій П’ятов. Як і в зустрічі проти збірної Англії голкіпер зіграв на нуль — за нічийного рахунку ліквідувавши вихід сам на сам форварда господарів поля. Надійно діяв Олександр Кучер: у першому таймі саме відчайдушний підкат центрального захисника врятував помаранчево-чорних від пропущеного м’яча.

Таким чином було зроблено половину справи: гірники вперше за останній місяць зберегли свої ворота на замку. Решту взяли на себе південноамериканські легіонери, які за відсутності Фернандіньо і Мхітаряна вийшли на авансцену «донецького оркестру». Роль першої скрипки блискуче виконав 23-річний вихованець бразильського клубу «Васко да Гама» Алекс Тейшейра. Срібний призер юнацького чемпіонату світу-2009 в Єгипті забив у ворота господарів два м’ячі — один кращий за інший.

— На поле стадіону в Сан-Себастьяні ми вийшли після трьох невдалих поєдинків у національній Прем’єр-лізі, — нагадав журналістам на післяматчевій прес-конференції головний тренер гірників Мірча Луческу. — У цій складній ситуації надзвичайно важливо було знову відчути впевненість у своїх силах. Тому в першому таймі діяли розважливо і намагалися зайвий раз не ризикувати. Адже ми добре вивчили манеру гри іспанської команди. У перерві зрозуміли, що можемо виграти. Футболісти продемонстрували відмінну тактичну організацію.

— 2:0 — це хороший рахунок, але не потрібно робити з цього свята, — зауважив капітан гірників Даріо Срна. — Футболісти довели, що у нас є перспектива, зокрема в тих виконавців, які нещодавно переїхали до Донецька. Хотів би виділити впевнені дії опорного півзахисника Фернандо, який зіграв дуже добре і допоможе команді в майбутньому. Ми дивимося вперед — «Шахтар» має стати ще сильнішим.

У наступному турі Ліги чемпіонів Ярослава Ракицького та його партнерів чекає побачення з фаворитом групи — грізним «Манчестер Юнайтед». У Донецьк червоних дияволів привезе новий керманич — Девід Мойєс. Колишній наставник «Евертона» міг тільки мріяти про найпрестижніший турнір Старого Світу. Однак сер Алекс Фергюсон, який керував МЮ протягом 28 із половиною років, рекомендував на своє місце співвітчизника. Мойєс, як і Луческу, почав єврокубковий сезон із перемоги. Німецький «Байєр», який здобув чотири перемоги в п’яти матчах на старті Бундесліги, нічого не зміг протиставити натхненній грі господарів — 4:2.

Блискуче діяв нападаючий МЮ та збірної країни Вейн Руні. Форвард, який вийшов на гру із захисною пов’язкою на голові, забив два м’ячі і віддав гольову передачу. Поле «Олд Траффорд» супербомбардир, який забив 199-й і 200-й м’ячі у формі червоних дияволів, залишав під бурхливі оплески вболівальників.

На вістрі атаки Тейшейра (праворуч) замінив Мхітаряна. Фото з сайту ФК «Шахтар»

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів

Груповий турнір

Група А

Реал Сосьєдад (Іспанія) — Шахтар(Україна) — 0:2
Голи:
Тейшейра (65, 87)

Манчестер Юнайтед(Англія) — Байєр (Німеччина) — 4:2
Голи:
ван Персі (18), Руні (59, 70), Валенсія (79) — Рольфес (54), Топрак (88).

Група В

Галатасарай (Туреччина) — Реал (Іспанія) — 1:6
Голи: Булут (84) — Іско (20), Бензема (24, 81), Роналду (63, 66, 90)

Копенгаген (Данія) — Ювентус (Італія) — 1:1
Голи: Йоргенсен (14) — Куальярелла (54)

Група С

Бенфіка (Португалія) — Андерлехт (Бельгія) — 2:0
Голи:
Джурічич (4), Луізао (25)

Олімпіакос (Греція) — ПСЖ (Франція) — 1:4
Голи:
Вайсс (25) — Кавані (19), Мотта (68, 73), Маркіньос (88)

Група D

Баварія (Німеччина) — ЦСКА (Росія) — 3:0
Голи: Алаба (4), Манджукич (41), Роббен (68)

Вікторія (Чехія) — Манчестер Сіті (Англія) — 0:3
Голи: Джеко (48), Яя Туре (53), Агуеро (58)