РЕФОРМА

На вартість гектарів  впливатиме розвиток сільської  інфраструктури

За оцінками спеціалістів Державного земельного агентства, у перший рік після зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі її вартість не перевищуватиме $500-700 за гектар. Однак щороку ціна зростатиме. Питання лише в тому — з якою швидкістю. Впливати на темпи цього зростання, на думку голови Держземагентства Сергія Тимченка, будуть три головні чинники: розвиток інфраструктури АПК та села, консолідація земель у більші масиви для зручності обробки, підвищення якості грунтів.

 «Чим швидше ці процеси відбуватимуться в нашій державі, тим швидше зростатиме ціна. Але те, що вона зростатиме, — однозначно, — заявив С. Тимченко в Дніпропетровську на семінарі, де обговорювали питання запровадження ринку землі. — Кожен власник паю, земельної ділянки має знати, що земля і її оренда тільки дорожчатимуть».

За словами очільника Держземагентства, на сьогодні вартість одного гектара сільськогосподарської землі в західноєвропейських країнах, зокрема, Нідерландах, Франції, досягає 10 тисяч євро, а в таких країнах, як Польща, Угорщина — від 3 тисяч євро і вище. При цьому якість цієї землі нижча, ніж в Україні.

 До речі, Кабмін змінив коефіцієнт розрахунку нормативно-грошової оцінки землі, підвищивши його майже вдвічі. Сьогодні один гектар сільгоспугідь за цим коефіцієнтом коштує в середньому 11 800 гривень, а з нового року ця цифра зросте до 19 900 гривень. Зараз орендна плата за гектар становить 350 гривень, а за новою формулою розрахунку буде 600-700 гривень. Більше того, за словами С. Тимченка, в рамках земельної реформи уряд перегляне формулу нормативно-грошової оцінки землі у бік підвищення. Це також підтверджує, що земельні ціни щороку зростатимуть.

«Ринок сільськогосподарської землі створюється для паїв, для жителів села. Ми реалізуємо конституційне право селянина повноцінно користуватися своєю власністю і не обмежуємо його ні в чому, — каже голова Держземагентства. — Він може продавати чи не продавати, може працювати на цій ділянці, може отримувати кредит шляхом внесення земельної ділянки під заставу, може вкласти ділянку під депозит і отримувати з цього гроші. А держава буде думати, як з цієї землі генерувати кошти».

 Сергій Тимченко прокоментував основні засади земельної реформи і урядовий законопроект «Про ринок земель» також торкнувся болючих спірних питань, які хвилюють людей. Зокрема, про можливі спекуляції землею. На думку очільника Держземагентства, такі оборудки будуть просто невигідні. Адже на продаж земельної ділянки введуть 100 % держмито від її нормативної оцінки, якщо людина захоче перепродати землю у перший же рік. На другий рік це мито становитиме 90%, на третій — 80% і так далі — до 10% на дев’ятий рік. 

Також він спростував твердження, що українську землю скуплять іноземці або олігархи.  За законодавством, володіти нашею землею зможуть тільки громадяни України, фермерські господарства та держава.

 «Я розвінчую міфи про те, що олігархи, люди, пов’язані із владою, скуплять всю землю України, — заявив Сергій Тимченко. — Законопроект вводить кількісне обмеження на володіння землею: в одних руках не може зосереджуватися понад 2 тисячі гектарів» (до речі, на Дніпропетровщині максимальна загальна площа земельних ділянок у приватній власності однієї особи для ведення товарного сільськогосподарського виробництва — 2 100 гектарів). Крім того, законопроект передбачає перестороги щодо скупки ділянок підставними особами. Якщо сума угоди перевищуватиме 150 тисяч гривень, покупець повинен буде надати податкову декларацію, де має чітко вказати походження цих грошей. Покупець землі також проходитиме антимонопольну перевірку на родинні зв’язки з групами зацікавлених осіб.

ДОВІДКА «УК»

У Дніпропетровській області створено обласний штаб з проведення масштабної просвітницької кампанії щодо роз’яснення земельної реформи, зокрема положень законопроекту «Про ринок земель». До складу штабу входять керівний комітет, робоча група, експерти. Роз’яснювальну роботу здійснювате 41 консультант-науковець.