Нині майже 3 мільйони українців, котрі страждають від підвищеного тиску, одержали ліки за гарантованими державою знижками. «Це 33% хворих на гіпертонічну хворобу, які вживають гіпотензивні препарати за рекомендацією лікаря, і це дає змогу знизити кількість ускладнень від гіпертонічної хвороби на 30—40%», —  повідомила під час відеоконференції, присвяченої завершенню Всеукраїнського тижня серця, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, нагадавши, що пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою стартував у квітні 2012 року.

Впродовж відеоконференції міністр охорони здоров’я разом із головним фахівцем МОЗ зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин»  Борисом Тодуровим відповіли на запитання та обговорили проблеми з лікарями і пацієнтами з понад десяти регіонів країни. Зокрема, за словами Бориса Тодурова, повільно, вже протягом двох років, ремонтують кардіохірургічний комплекс в АР Крим. Автономія — також єдиний регіон, де нині немає головного спеціаліста з кардіохірургії. Ще одне питання, яке слід вирішити в Криму,  — створення науково-практичного центру кардіології та кардіохірургії. «Ми говорили про цей пілотний проект, аби потім поширити таку практику на всю країну, коли під одним дахом об’єднуються діагностика, кардіологія, кардіохірургія та реабілітація», — завважив  фахівець.

Водночас, за його словами, фактично не лишилося областей, які не мають   ангіографів (апаратів для діагностики серцево-судинних хвороб.  — Ред). Також нині обговорюють впровадження програми «Стоп інфаркт», котру успішно втілюють у життя, зокрема, в Чехії та з наступного року активно реалізовуватимуть в Україні.

У 560 поліклініках країни працювали «Майстерні здоров’я»,  де можна було виміряти тиск та проконсультуватися в лікаря. Фото Олени УСЕНКО

Борис Тодуров нагадав, що  нині законодавча база не дає змоги активно просувати трансплантологію в Україні. «На жаль, сумнозвісна 16-та стаття, котра передбачає презумпцію незгоди, дуже гальмує  розвиток всієї трансплантології. Ми сподіваємося, що це зрозуміють народні депутати і зміни буде ухвалено. Наші найближчі сусіди — Білорусь та Росія — пішли шляхом зміни своїх законодавчих баз і прийняли за основу презумпцію згоди. Тож нині наші пацієнти, на жаль, їдуть до Білорусі й фінансують та розвивають тамтешню медицину»,    повідомив фахівець, відповідаючи на запитання із Закарпаття щодо можливості зробити в Україні пересадку серця.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я проводить Всеукраїнський тиждень серця третій рік поспіль. Його метою має бути підвищення інформованості українців про методи профілактики серцево-судинних захворювань та популяризація здорового способу життя. Цього року, за інформацією прес-служби МОЗ, впродовж минулого тижня в 560 поліклініках країни працювали «Майстерні здоров’я», де можна було виміряти тиск та проконсультуватися в лікаря.