ДОСВІД

Рятувальники предметно взялися за оптимізацію своєї системи

Якщо порівнювати проміжні результати виконання указу Президента України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», то одним з найдисциплінованіших у цьому плані можна назвати Міністерство надзвичайних ситуацій.

Розповідаючи про виконану роботу на спеціально скликаній прес-конференції, міністр Віктор Балога наголосив, що вивільнені в результаті реформування системи МНС і скорочення працівників апарату кошти дали змогу відчутно підвищити зарплати рятувальників — тих, хто безпосередньо веде боротьбу з наслідками надзвичайних ситуацій. Ці люди того варті, адже за півріччя одними лише пожежно-рятувальними підрозділами було ліквідовано понад 27 тис. пожеж, під час гасіння яких врятовано 1тис. 838 осіб. Не допущено знищення вогнем кілька тисяч будівель і споруд, сотні одиниць техніки. Загалом збережено матеріальних цінностей на суму 918 млн 57 тис. гривень.

Цього року вистачало роботи й піротехнікам МНС. За тривожними повідомленнями здійснено понад три тисячі виїздів, проведено розмінування місцевості загальною площею майже 1,8 тис. га.

Протягом півріччя велика увага надавалася питанням дерегуляції в системі міністерства. Скасовано Порядок проведення державної експертизи з питань техногенної безпеки проектів будівництва об’єктів, що можуть спричинити виникнення надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру, започатковано використання для певних видів суб’єктів господарювання декларативного принципу. Це коли той самий суб’єкт, крім заяви на видачу дозволу, подає лише документ про право на користування об’єктом і експертний висновок про його протипожежний стан.

За ініціативи МНС уряд у своєму розпорядженні від 9 червня 2011 року передбачив право Держінспекції техногенного захисту на платній основі надавати фактично дві адміністративні послуги: видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення та оцінку (експертизу) протипожежного стану підприємства, вибухо-пожежонебезпечного об’єкта чи об’єкта з масовим перебуванням людей. А Держслужба гірничого нагляду та промислової безпеки відтепер за гроші видаватиме лише ліцензії на виробництво вибухових матеріалів промислового призначення. На сьогодні жодна інша служба чи  підприємство МНС не надають адміністративних або інших платних послуг, зазначив Віктор Балога.

Справжньою внутрішньовідомчою революцією можна назвати й те, що задля прозорості і громадського контролю за використанням бюджетних коштів міністерство з цього року розміщує на власному офіційному веб-сайті повну інформацію про всі нормативно-правові акти, накази та інші розпорядчі документи з питань своєї діяльності, кошторис МНС та кошториси розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня, звіти про їх використання, річні плани закупівель і весь перелік документації з конкурсних торгів.