Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка під час брифінгу у Кабміні, зауваживши, що наразі з банкірами вже попередньо опрацьовано питання з фінансування сільгоспвиробників під час посівної. 

Кошти знайдуть

Зокрема планується перекрити брак коштів на весняно-польові роботи та підготовку до жнив за рахунок пролонгації та реструктуризації старих кредитів та укладення нових. За його словами, під час спільної наради Мінагропроду, Нацбанку, Мінфіну, Мінекономіки з фінустановами буде досягнуто конкретних домовленостей щодо цього та умов, на яких банки готові створювати сприятливі умови кредитування для аграріїв.

Ще одним  прийнятним джерелом покриття дефіциту власних коштів для сільгосптоваровиробників є укладання форвардних контрактів з Державною продовольчо-зерновою корпорацією України (ДПЗКУ) та Аграрним фондом (АФ) та одержання попередньої оплати за ними, зауважив міністр.

На сьогодні АФ продовжує розпочату у листопаді 2013 року форвардну кампанію із закупівель зерна майбутнього врожаю. Сумарний обсяг визначено на рівні 1,2 млн тонн. Станом на 7 березня сільгосптоваровиробниками заявлено до реалізації 436 тис. тонн зерна. АФ задоволено заявки 248 виробників зерна, згідно з якими укладено відповідні угоди на поставку 409 тис. тонн.

Ігор Швайка уточнив: «У рамках цих угод здійснено перерахування авансових платежів на загальну суму майже 366 мільйонів гривень. Виплати здійснюються протягом одного банківського дня за умови подання визначеного переліку документів» .

У свою чергу станом на 7 березня ПАТ «ДПЗКУ» законтрактувала і закупила (по споту і форварду) понад 3,103 мільйона тонн зернових і олійних культур, профінансувавши вітчизняних аграріїв на понад 4,317 мільярда гривень.

Загалом, за даними міністра, на посівну сільгоспвиробники планують витратити 42,8 мільярда гривень, з них 34,8 мільярда, або 81,3% — власних коштів.

Сільгосптехніка стане клієнтом кримських автозаправок. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Інші особливості  сезону

Серед інших особливостей цьогорічної посівної міністр виокремив погодно-кліматичні. Зокрема, ранній прихід весни, на 2,5 — 3,5 тижня раніше, ніж зазвичай, а також швидке зникнення вологи з  грунту на сході та на півдні через брак опадів.

— Аграріям треба провести весняно-польові роботи у якомога стисліші строки, — зауважив він, додавши, що станом на 11 березня вже посіяно 106 тисяч гектарів ярих зернових, або 4% від прогнозу. Зокрема, 82 тисячі гектарів засіяно ячменем, 16 тисяч — горохом, 2 тисячі — пшеницею і 6 тисяч — вівсом. Загалом заплановано посіяти понад 18,5 мільйона гектарів ярих культур, у тому  числі 8,6 мільйона ярих зернових. Аби не було проблем з дефіцитом круп у наступному маркетинговому році, міністр завбачливо поставив завдання забезпечити посіви гречки, проса та інших круп’яних культур у регіонах.

Щодо озимих, то у більшості регіонів вони перезимували гарно і їх практично не треба пересівати. Зокрема із посіяних 7,8 мільйона гектарів озимих лише 0,5 мільйона посівів у слабкому та зрідженому стані.

Ще однією особливістю посівної-2014 є здорожчання долара, яке потягло за собою ціни на імпортні міндобрива, засоби захисту, насіння, паливно-мастильні матеріали тощо.

Водночас наразі вже підживлено 4,3 мільйона гектарів, або 55% від прогнозу, повідомив міністр. А із заявлених аграріями 1,066 мільйона тонн міндобрив закуплено 993 тисячі, зауважив він. Аграрії ще потребують близько 150 тисяч тонн аміачної селітри, що обійдеться їм у близько 55 мільйонів гривень. Тут важливо не допустити подальшого зростання цін на міндобрива, наголосив Ігор Швайка.

Щодо засобів захисту та насіння, то тут найменше проблем. А з пальним — найбільше, підсумував очільник аграрного відомства, і не лише через стрімке зростання цін на нього, а й через  брак дизпалива та бензину, зокрема, у Криму.

Найбільше  турбує Крим

— У Криму фактично немає дизпалива і бензину. Відчувається дефіцит ресурсу на автобазах, — заявив міністр. — Більше того, постачання в Крим нафтопродуктів є ускладненим до неможливого. І це проблема вже кількох днів, —  додав він.  – Наразі ми проводимо перемовини з керівниками  мережевих автозаправних станцій, щоб можна було забезпечити прокачку дизпалива та бензину на потреби  посівної через їх потужності, а також проводити заправку сільгосптехніки  безпосередньо на мережах автозаправок.

Щодо експорту через кримські порти, то тут теж є складнощі, зауважив Ігор Швайка. Наразі ми працюємо над диверсифікацією поставок в акваторії Чорного моря і ризиків у разі, якщо судна не зможуть заходити у кримські порти та відвантажувати зерно на експорт.

Крім того, за словами міністра, нині активізована робота з підготовки портових елеваторів для забезпечення нормальної перевалки зерна. Загалом у планах на поточний маркетинговий рік — експортувати понад 33 мільйони тонн.

На початок березня вже експортовано 831 тисячу тонн зерна, а до  кінця місяця очікується досягти позначки у 2,5 — 2,6 мільйона тонн. У квітні — червні експортні темпи будуть скорочуватись через зменшення внутрішньої пропозиції зерна, розповів про зовнішньо-економічні плани міністр, додавши, що в цілому ситуація по експорту  стабільна і попри ситуацію в Криму темпи відвантажень не скоротились. Порти Криму працюють у штатному режимі. 

Серед поточних завдань, які ставить перед собою міністр, є врегулювання питання з реєстрацію прав оренди на землю, безперебійне забезпечення громадян України продовольством за прийнятними цінами за допомогою ярмаркової діяльності, оптових ринків, відпрацювання законопроектів, потрібних аграріям, підготовка ринку до вступу в Євросоюз тощо.

«Ми просимо громадян звертатись у міністерство у разі необ∂рунтованого підвищення цін торговельними мережами, аби   разом з Антимонопольним комітетом та Державною інспекцією з контролю за цінами міністерство могло вчасно реагувати на них», — підсумував він. Міністр також зазначив, що наразі зберігається стабільна цінова ситуація, хоч і є певне подорожчання фруктів (на 8,6%), овочів (на 5,9%), цукру (на 3,4%), молочних виробів (на 1,7%). Щодо великоднього кошика, то міністр переконаний, що він буде доступним для українців, адже зростання цін на категорії продуктів, що входять у його перелік, не передбачається.