Як наголосив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, бюджетна підтримка АПК, передбачена у проекті кошторису на 2014 рік, дещо скоротилася, навіть порівняно з 2013-м. Вона надто мізерна і її недостатньо навіть для розвитку кооперації, фермерства, сільських територій тощо. Міністерство наполягатиме на її збільшенні при розгляді проекту в парламенті, адже галузь є бюджетоутворюючою. 

Якщо ситуацію з бюджетним фінансуванням та відновленням повернення ПДВ в агросекторі не вдасться виправити, перспективи галузі будуть не такими райдужними, кажуть учасники ринку та експерти. Попри торішні рекордні показники урожайності та експорту, аграрії нині перебувають у дуже складному становищі, зауважив президент «Українського клубу аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса. А все тому, що торік ціни на зернові у світі «просіли» на 40%. Натомість собівартість продукції зросла на 20—30%. Як наслідок, аграрії опинилися за показниками рентабельності і прибутковості на межі 2008 року. Чимало — в мінусі, або нічого не заробили.

Він зауважив: уже цієї весни під час посівної економитимуть на добривах, насінні, засобах захисту, які лише за останні три тижні подорожчали на 30, 10 та 7—8% відповідно. При цьому особливо скрутно почуватимуться малі і середні агропідприємства, деякі з них змушені будуть піти з ринку. Несолодко буде й великим підприємствам, деякі з них призупинять переоснащення і модернізацію. Наслідком цього може стати істотне скорочення агровиробництва, зокрема зниження урожаю зернових у 2014 році — до 40 мільйонів тонн.

Експерт також нагадав, що зерновикам єдиним не повертають ПДВ при експорті, а це значить, що галузь недоотримує 8—9 мільярдів гривень щорічно за нинішніх цін. Цю норму ввели у 2011-му при прийнятті Податкового кодексу через проблеми з бюджетом з обіцянкою скасувати її за два роки. Та пройшло вже три роки, а віз і нині там. 

Перший віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Микола Стрижак зауважив, що за часи незалежності кількість фермерів в Україні скоротилася з 45 до 40,5 тисячі. І ця тенденція не зміниться, якщо чиновники та контролюючі органи не припинять щомісячно «колядувати» і не збільшиться підтримка фермерів.

Тваринники завершили 2013-й не так песимістично, як рослинники, зауважив голова Ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко. Але також не почуваються впевнено за нинішньої економічно-фінансової ситуації та надто дорогих кредитів — під 20—22% замість 5—7%, як у ЄС, або 2—3%, як у США, які, до слова, є нашими конкурентами. На його думку, уряду доцільно було б передбачити більше грошей на програму часткової компенсації процентних ставок за кредитами комбанків. Ця програма, на думку експертів, — найбільш дієва, бо це пряма підтримка, за якої кожна державна гривня акумулює 10 приватних гривень, і тут немає елементу корупції.

КОМЕНТАР 

Сергій ЛАБАЗЮК, 
перший заступник  голови Комітету 
з питань аграрної політики та земельних відносин:

— Бюджетний комітет у вівторок розпочав розгляд поправок у проект бюджету, внесених депутатами. У ньому передбачена лише третина програм, з тих, які ініціював Аграрний комітет. За тиждень нам вдалося оперативно спрацювати з Бюджетним комітетом та Кабміном і поправити буквально три статті проекту бюджету.

Бюджет на 2014 рік однозначно гірший, ніж на 2013-й. Загалом у проекті документа на весь АПК передбачено приблизно вісім мільярдів гривень, разом з утриманням міністерства, підпорядкованих йому відомств, освітою, наукою… З них лише 1,8 мільярда — прямої підтримки. Деякі програми скорочені, а деякі взагалі викреслені.

Для нас принциповим було відстояти збереження фіксованого сільгоспподатку, фінансування програми садівництва, виноградарства та хмелярства (1,2 мільярда гривень),  програми часткової компенсації за кредитами комерційних банків (500 мільйонів). Збережена  програма часткової компенсації будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів та часткового відшкодування закупівлі племінного поголів’я нетелей. Крім того, ми ставили перед собою завдання чітко прописати статті, за рахунок чого має реалізуватись та чи та програма, щоб не було такого недофінансування, як у 2013 році.