НОВАЦІЯ 

Цьогоріч Агрофонд уперше отримає рекордну суму з держбюджету — 7,2 млрд грн на здійснення  закупівель
 

У цьому маркетинговому році аграрії зможуть отримати держпідтримку у вигляді доступних кредитів під заставу зерна. Така домовленість стала результатом зустрічі заступника гендиректора Аграрного фонду (АФ) Ігоря Якубовича з найбільшими виробниками сільгосппродукції, членами асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Механізм заставних закупівель визначений у Законі «Про державну підтримку сільського господарства України», однак останні два роки він не реалізовувався через нестачу бюджетних коштів. Цьогоріч ситуація буде виправлена завдяки виділенню з держбюджету рекордної суми на Аграрний фонд  — 7,2 млрд грн на держпідтримку сільгоспвиробників. Зокрема, вона здійснюватиметься за трьома головними напрямками: форвардними, спотовими і заставними закупівлями.

Посівна триває. Уряд планує закупити1,3 млн тонн зерна. Фото УНІАН

На сьогодні АФ уже розпочав форвардні закупівлі зерна майбутнього врожаю 2012 року. За ними планується закупити близько 1,3 млн тонн. Уже надійшли заявки від аграріїв на придбання 500 тис. тонн зерна. Також АФ здійснює закупівлю продовольчої пшениці та жита на Аграрній біржі.

«Надання бюджетної позики — одна з програм держпідтримки агросектору, яка проводиться шляхом запровадження державних заставних закупівель зерна. Вони передбачають кредитування виробників зерна шляхом надання їм державної бюджетної позики під заставу зерна на пільгових умовах. Такий режим кредитування дає змогу сільгоспвиробникам отримати необхідні обігові кошти, залишаючись власником свого зерна. Цей механізм допоможе забезпечити необхідне фінансування врожаю та гарантувати продовольчу безпеку в країні», — підкреслив президент асоціації «УКАБ» Алекс Ліссітса.

«Механізм заставних закупівель — це фактично маловідсоткове кредитування за ставкою Нацбанку, яка буде відчутно меншою від ставки комбанків і становитиме не більше 8%. Крім того, процедура отримання кредитних коштів значно простіша, ніж у комбанках», — уточнив І.Якубович.

Закуповуватися буде продовольче зерно: пшениця 2-4 класів та жито. Закупівлі відбуватимуться за механізмом оплати в два етапи: авансовий платіж 50% вартості – за умови укладання форвардного біржового контракту, та 50% — за умови виконання сільгосппідприємством форвардного біржового контракту. Сільгоспвиробник повинен доставити зерно на визначений зерновий склад не пізніше 1 листопада 2012 року. Остаточний розрахунок із сільгосптоваровиробником на підставі рішення Комісії АФ має бути здійснено не пізніше 1 грудня 2012 року. АФ планує закупити за форвардними контрактами 1,294 млн тонн зерна урожаю 2012 року, розпочавши закупівлі з 30 березня.