СПОГАД

У Тернополі представили книжку про режисера, композитора, виконавця
Анатолія Горчинського

Анатолій Горчинський… Ціла творча епоха. Народний артист України. Як режисер поставив майже 110 вистав у театрах кількох міст. Як композитор написав понад 350 пісень. Виконував їх сам, ці твори прикрасили також репертуар багатьох співаків. «Червона троянда», «Троянди на пероні», «Росте черешня в мами на городі» визнані хітами ХХ століття.

Майже чотири роки Анатолія Аркадійовича немає поміж нас. Доля подарувала мені добрі роки знайомства з ним, співпраці. Часто маестро приходив на студію обласного телебачення, де я працював головним редактором, і ділився своїми творчими знахідками, брав у руки гітару і співав. Ті пісні згодом звучали  в ефірі, без них не обходився жоден телеконцерт вітань. Це й не дивно. Адже  всі його пісні — проникливі, тремтливо-лагідні, щирі.

Одна з них, гадаю, стала своєрідним  сенсом життя, сутністю Анатолія Горчинського. Йдеться про твір «Люблю — і все!» Його душа завжди була в полум’ї великої любові до пісні, музики, театру, до людей. Тож коли дружина Олена Горчинська задумала видати спогади — і власні, й тих, хто мав щастя з ним працювати, то розуміла, що ця книжка інакше, крім «Люблю — і все!», й не може називатися.

Книжку спогадів про Анатолія Горчинського презентували в Українському домі «Перемога» в Тернополі. Про роботу над мемуарним виданням розповіла упорядник Олена Горчинська. Своїми споминами поділилися письменники Богдан Мельничук з Тернополя, хмельничанин Михайло Войнаренко, Йосип Фиштик із Львівщини. Тривалими оплесками глядачі нагородили легенду української естради Юлію Пашковську. Вона подарувала знамениті пісні «Червона троянда» та «Троянди на пероні». Ці твори Анатолія Горчинського саме в її першому виконанні захопили слухача й стали шлягерами.

Нині Юлія Пашковська дуже шкодує, що не записала першою й славетний «гімн Горчинського» — «Росте черешня в мами на городі». Цю пісню, якій виповнилося 20 років з часу написання, учасники презентації книжки спогадів «Люблю — і все!» послухали стоячи у відеозапису незабутнього маестро. Народна артистка України Любов Ізотова запропонувала «Соло- в’їний спів». Це перший твір Анатолія Аркадійовича. Написав (і не лише музику, а й слова) він його у 16 років.

«Живе в піснях маестро благородний, допоки Україна буде з нами», — рядок з рефрену пісні Олександра Бурміцького на вірш Богдана Мельничука. Її прем’єра відбулася під час представлення книжки спогадів про Анатолія Аркадійовича.

Приємно, що цьогорічного серпня на Алеї зірок у Тернополі запалало й ім’я Анатолія Горчинського. Можливо, вже наступного року місто над Серетом прийматиме учасників фестивалю авторської пісні та романсу  «Червона троянда» ім. А. Горчинського. Водночас дуже прикро, що й досі в обласному центрі не назвали вулиці іменем людини-любові, славетного композитора й барда.