Успішно в Україні пройшло експертизу ядерне паливо для атомних електростанцій американської компанії Westinghouse. Відтепер «Росатом» втратив монополію на українському ринку ядерного палива, але поки що, на відміну від російського «Газпрому», залишається надійним постачальником.

Довели  протилежне

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) днями дозволила постачання в Україну модернізованого палива ТВС-WR, альтернативного російському. Про це повідомив журналістам перший заступник голови ДІЯРУ Михайло Гашев під час Дня атомної енергетики в рамках ХІІ Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє», ініційованого урядом.

Успішно завершилася довготривала боротьба України за диверсифікацію ядерного палива для наших АЕС. Першу партію після більш ніж дворічної перерви американська компанія Westinghouse поставить в Україну. В грудні паливо почнуть завантажувати в третій енергоблок Южно-Української АЕС під час планово-попереджувального ремонту, який планують завершити у січні 2015 року.

За словами Михайла Гашева, 17 вересня було підписано три основні документи. Перший — позитивна експертиза модернізованого палива Westinghouse. Другий — експертний висновок. Третій — дозвіл на ввезення на територію України палива Westinghouse. У подальшому питаннями доставки та завантаження цього палива займатиметься експлуатуюча організація всіх діючих АЕС — компанія НАЕК «Енергоатом». Чинний контракт між «Енергоатомом» та шведським підрозділом Westinghouse Electric Sweden AB на постачання ядерного палива для українських АЕС сторони домовилися 11 квітня продовжити ще на 5 років — до 2020-го («УК» писав про це 25 квітня 2014 року).

Позитивна експертиза ДІЯРУ модернізованого палива Westinghouse покладе край намаганням російських спецслужб довести, що американські паливні збірки взагалі непридатні для ядерних реакторів радянського дизайну — саме такі встановлено на АЕС України. Відтепер знято всі перешкоди для постачання американського палива для українських АЕС. Проте співпраця з Westinghouse допускає подальше використання російського палива, адже згідно з вищезгаданим контрактом американські паливні збірки будуть завантажені лише на два енергоблоки Южно-Української АЕС та на один блок Запорізької АЕС. Решта 12 реакторів ще працюватимуть на російському паливі.

Знято всі перешкоди для постачання американського палива українським АЕС. Фото Володимира ЗAЇКИ

Диктатурі кінець

За даними президента «Енергоатома» Юрія Недашковського, в листопаді очікують постачання двох партій ядерного палива російської компанії ТВЕЛ. «Якщо говорити про паливо з Росії, то у нас цього року заплановано 12 поставок, із яких 10 ми вже отримали згідно з графіком, і нині АЕС не відчувають жодних проблем з ядерним паливом», — повідомив Юрій Недашковський. Проте в умовах воєнної агресії Росії ніхто не може гарантувати, що імперськи налаштований Кремль і надалі дозволятиме своїм атомникам вчасно виконувати чинний довгостроковий контракт з Україною. За усі роки незалежності співпраця українських та російських атомників не була підвладна політичній кон’юнктурі — це особливо важливо з огляду на те, що відбувається в газовій галузі.

Співпраця з американцями унеможливила повну залежність нашої країни від монопольного російського постачальника. Присутність на ринку другого постачальника стимулюватиме розвиток конкуренції, а також стане потужним важелем для встановлення ринкової цінової політики на ядерне паливо на противагу тому, що нині відбувається в газових українсько-російських взаєминах. Росія не змогла зберегти повну монополію на українському ринку ядерного палива, річний обсяг якого — 600 мільйонів доларів. Компанія «Росатом» вже не диктуватиме в односторонньому порядку цінову політику на ядерне паливо.

Гарантоване постачання ядерного палива — надійна підмога на енергоринку України. Нині єдина енергетична система країни функціонує в надскладних умовах. Загроза розвалу енергосистеми зумовлена катастрофічним становищем з постачанням вугілля на теплові електростанції та відсутністю достатніх обсягів газу, адже з липня Росія перекрила кран для України. Внаслідок руйнування залізничних колій та мостів зимові запаси вугілля на ТЕС постійно скорочуються.

Атомні електростанції здатні виробити майже половину всієї електроенергії. Але цього не достатньо, щоб повністю задовольнити зростаючий попит споживачів. Саме тому диспетчерський центр — НЕК «Укренерго» — запровадив графіки аварійних відключень електроенергії для споживачів Центральної та Північної енергосистем України. У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості сподіваються, що стабілізувати енергосистему вдасться до 1 листопада. Але допускають, що ситуація може повторитися, і тоді доведеться знову запроваджувати обмеження енергопостачання.

Споживання електроенергії в Україні за 8 місяців цього року скоротилося майже на 4,7% (на 5,7 млрд кВт-год) порівняно з аналогічним періодом 2013 року — до 114,8 млрд кВт-год. Це негативно впливає на енергетику, адже теплові електростанції втрачають обігові кошти, падає рентабельність. Водночас населення нарощує енергоспоживання — люди вмикають обігрівачі та бойлери. Уряд намагається убезпечити енергосистему від розвалу за рахунок імпорту вугілля. Воно буде дорожчим, але інших варіантів немає.

Очевидні  переваги

Критична ситуація в тепловій енергетиці, яка спалює вугілля (на ТЕС) та газ (на ТЕЦ), зумовлює під іншим ракурсом подивитися на перспективи розвитку ядерної енергетики. Відомо, що один вагон уранової руди в Україні може замінити 12 тисяч вагонів вугілля в енергетичному еквіваленті. Про це нагадав на вищезгаданому Міжнародному форумі генеральний директор ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Олександр Сорокін. «Україна посідає 11 місце у світі за розвіданими запасами покладів урану — їх вистачить на потреби українських АЕС на 100 років».

Переваги атомної енергетики над тепловою — очевидні. Прикро лише те, що з 2010 року урановидобувна галузь не отримує з державного бюджету жодної копійки. Водночас щорічні бюджетні ін’єкції на підтримку вугільної галузі перевищують 13 мільярдів гривень. Відсутність належного фінансування стримує розвиток власного видобутку урану, тому СхідГЗК лише на третину забезпечує ураном наші АЕС. 

Наталка ПРУДКА 
для «Урядового кур’єра»