Найбільш не захищені на світі діти. Нерідко їх ображають дорослі, й на допомогу малечі поспішають правоохоронці. А ось трагедія, що сталася в Якимівському районі Запорізької області, не вписується у свідомість нормальної людини: мати вбила тримісячну доньку. Вона викинула її тільце у вигрібну яму й зателефонувала в поліцію, розповівши нісенітницю, що в її дочки лікарі виявили онкологічну хворобу та забрали її в Запоріжжя, де мала зникла.

Того самого дня в неї вдома правоохоронці виявили труп маленької дівчинки, яку упізнано як дочку. За цим фактом слідчий вніс дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань за умисне вбивство дитини (п.2 ч.2 ст.115 КК України), повідомивши матері про підозру в умисному вбивстві малолітньої дитини. Та суд навіть не відправив дитиновбивцю за грати на час досудового слідства, залишивши її під домашнім арештом. Тільки настирливість прокурора, який подав апеляційну скаргу, призвела до арешту вбивці. Так у Якимівці мати забрала життя своєї дитини.

А в Бердянську підприємець забрав у дітей цілу школу, розмістивши у ній власний магазин. За даними начальника відділу Запорізької облпрокуратури Андрія Каленика, в результаті протиправного рішення органів виконавчої влади приміщення школи міста-курорту площею 242 квадратних метри передано в оренду приватному підприємцеві незаконно. Суд повернув приміщення навчальному закладу. Нині одне зі звільнених приміщень відремонтовано під комп’ютерний клас, в інших облаштовують кабінет захисника Вітчизни, танцювальний та спортивний зали. Кількість учнів збільшилася з 546 до 725, тож повернули приміщення дітям своєчасно.

У Запоріжжі розпочався суд у справі викрадення маленької дівчинки. За даними місцевого прокурора Кирила Швеця, новонароджену Анастасію викрали з будинку її батьків, коли всі дорослі члени сім’ї відпочивали. Дитину знайшли в магазині, на щастя, живою та здоровою. Проведені слідчі дії й експертизи дали змогу встановити особу, яка викрала дитину. Слідство довело її провину. Тепер слово за судом.

Комунарський райсуд Запоріжжя повернув дітям земельну ділянку площею 0,0817 га, вартістю понад півмільйона гривень, територіального відділу освіти в комунальну власність міста. За даними міськпрокурора Романа Мазурика, начальник відділу освіти відмовився від неї на користь фізособи, віддавши землю, де працювали дитсадок-ясла, а потім відділ освіти, під будівництво житлового будинку. Землю вже повернули громаді.

Згідно з рішенням Веселівського райсуду, в повному обсязі задоволено позовні вимоги прокуратури Веселівського району в інтересах двох дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування. За малими дітьми визнано право власності на житловий будинок у рівних частинах. Ці дві сестрички, 10 та 11 років, потребували допомоги у визнанні за ними права власності. Їхні батьки померли. Опікуном призначили рідну бабусю, що звернулася до нотаріальної контори для одержання свідоцтва на спадщину на ім’я дітей. Їй відмовили через нестачу документів. Тепер батьківський будинок належить дітям.

Два роки минуло від запровадження Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні у сфері захисту прав і свобод дітей, яка забезпечила поновлення прав дітей на якісному рівні. Андрій Каленик упевнений у забезпеченні процедур відновного правосуддя, тобто застосуванні до дітей кримінальних покарань без позбавлення волі й звільнення їх від кримінальної відповідальності.

Так, упродовж року в суди спрямовано клопотання про 18 неповнолітніх щодо застосування до них примусових заходів виховного характеру замість реальної міри покарання, передбаченої Кримінальним кодексом України. З угодами про примирення направлено дев’ять обвинувальних актів, ще два клопотання — про звільнення від кримінальної відповідальності. Поширена практика застосування до дітей альтернативних запобіжних заходів — для 23 обрано особисте зобов’язання, ще для 16 — домашній арешт. При цьому особливу увагу, на його думку, приділяють забезпеченню житлових та майнових прав дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, зокрема збереженню їхнього майна та забезпеченню прав на спадкове майно.

Так, міськпрокуратури Бердянська та Енергодара заборонили відчуження нерухомого майна, що належить дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування, до досягнення ними повноліття. Прокурор Пологівського району зобов’язав керівників навчального закладу, де виховується сирота, вирішити питання приватизації його квартири. Обласний господарський суд повернув навчальному закладу Веселівського району 30 га землі вартістю 800 тисяч гривень, яку використовував суб’єкт господарювання без належних правових підстав. Усього органи прокуратури області торік поновили в судовому порядку права понад трьох тисяч дітей.