Заступник Генерального прокурора Давид Сакварелідзе, якого в. о. Генпрокурора Юрій Севрук звинуватив у порушеннях під час розробки тестів для прокурорів, закликав не заважати проведенню реформи. На його думку, опір тестуванню має на меті єдине — одержати можливість впливати на його результати, заявив він на брифінгу.

Чергова прокурорська війна, яка дивним чином знову збіглася з відпусткою Віктора Шокіна, поставила під загрозу процес реформування органів прокуратури, за яким у суспільстві спостерігають з не меншим азартом, ніж за формуванням патрульної служби. За словами Давида Сакварелідзе, є багато охочих на якнайдовше відтягнути початок тестування, який планували запустити 15 серпня. Крім того, досі не визначено членів конкурсних комісій, які повинні забезпечити процес проведення тестування. Тому воно розпочнеться, швидше за все, наприкінці місяця.

Розповідаючи про те, що частина чиновників Генеральної прокуратури чинить опір оновленню системи, Давид Сакваралідзе не назвав конкретних прізвищ. «Ви самі бачите цих посадових осіб. Вони виступають у прямому ефірі. Вчора була одна заява. Зрозуміло, що система хворобливо ставиться до радикальних змін, але процес уже запущено, і його неможливо зупинити», — наголосив він.

Заступник Генерального прокурора додав, що, за висновками Академії прокуратури України, всі помилки виправлено. «Смішно обговорювати помилки у тестах, коли йдеться про систему реформування прокуратури — того органу, який найбільше страждає від корупції. У мене в руках постанова Академії прокуратури України, датована 15 травня, коли вже виправили всі технічні чи суттєві помилки у текстах. А якщо такі помилки будуть, то комісія зараховуватиме відповіді як правильні», — зауважив він.

Нагадаємо, Юрій Севрук, який нині тимчасово виконує обов’язки Генерального прокурора, наголосив, що у тестах, за які відповідає Давид Сакварелідзе, знайшли суттєві порушення. Того самого дня на цю ситуацію відреагували у Посольстві США в Україні. У заяві, яку поширили у ЗМІ, йдеться по те, що тести на проведення конкурсу з заміщення посад прокурорів місцевих прокуратур відповідають міжнародним стандартам.

У повідомленні наголошується, що на прохання українського уряду Сполучені Штати й інші міжнародні донори надали фінансування Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) для розробки таких тестів. «OECD — це міжнародно визнаний авторитет у реформах і боротьбі з корупцією. Наш внесок входив у суму 200 тисяч доларів, які ми надали OECD для розробки цього іспиту й на інші антикорупційні ініціативи», — йдеться в коментарі.

Так, експерти OECD вибрали Харківський інститут прикладних гуманітарних досліджень як автора для змісту іспиту. Проект іспиту ще в квітні передали для оцінки і пропозицій Національній академії прокуратури України — підрозділу Генпрокуратури, який займається юридичною освітою. Пропозиції Академії врахували в кінцевій редакції тестів. «Тести складено чесно, вони відповідають міжнародним стандартам. Дуже важливо, щоб українських прокурорів обирали внаслідок об’єктивного процесу, заснованого на професійних якостях», — наголошується в коментарі і додається, що запропонований іспит надає таку можливість і допомагає повній імплементації прийнятого ВР України закону про реформу прокуратури і відповідних поправок до нього.

Будь-які питання, які виникають і виникатимуть під час проведення реформи, можна вирішити у робочому порядку, переконаний Давид Сакварелідзе. Для цього не потрібно влаштовувати публічних дебатів. Тим паче вдаватися до службових розслідувань. «З тих питань, деталі яких можна вирішити на звичайній робочій нараді до дня підписання конкретних документів, починаються службові розслідування. Вони ставлять під сумнів легітимність офіційної фінансової допомоги від міжнародних донорів, отримання якої ми добивалися, активно ведучи переговори протягом кількох останніх місяців, оскільки в Державному бюджеті України бракує коштів, необхідних для фінансування всіх потреб реформи», — зазначив Сакварелідзе.

За його словами, чиновники заважають проводити реформу, оскільки мають на меті отримати можливість впливати на результати тестування прокурорів. «Саме неможливість впливати на результати розробленої чотириетапної системи тестування і є основним мотивом недавніх дій зацікавлених груп — будь-яким способом тимчасово призупинити цей процес, а потім ще й замінити його старою доброю видимістю відкритого конкурсу; перетворити все в імітацію реформи, просунувши потрібних людей на «ласі» посади», — заявив Сакварелідзе, наголосивши при цьому, що суспільство чекало якісного оновлення органів прокуратури, і воно відбудеться. Хто б і як не намагався цьому завадити.