Днями у Києві відбулося чергове засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради, на якому розглядали питання забезпечення зайнятості населення. Відкриваючи засідання, голова ради міністр соціальної політики Людмила Денісова зауважила: «Нам треба підвищувати статус Національної тристоронньої соціально-економічної ради, збільшувати її впливовість, щоб прийняті рішення не просто брали до уваги, а виконували ті, для кого вони розроблені, кого вони стосуються».

Позицію Міністерства соціальної політики озвучила директор департаменту ринку праці та зайнятості Наталія Зінкевич. Вона зокрема повідомила, що торік в Україні запроваджено нові інструменти державного регулювання в сфері зайнятості, зроблено акцент на підвищення конкурентоспроможності робочої сили, професійного розвитку на виробництві, стимулювання створення нових робочих місць, активізацію інвестиційної діяльності. Створено законодавче під∂рунтя для прогнозування потреби у фахівцях та державного замовлення у підготовці кадрів. Наталя Зінкевич також підкреслила, що нині уряд вбачає головним завданням у сфері зайнятості реальні зміни в структурі вітчизняної економіки, забезпечення конкурентності української продукції, її доступ на європейський та інші ринки. Що недавно на засіданні уряду зазначав і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Від імені роботодавців точку зору висловив заступник голови ради Федерації роботодавців Дмитро Олійник. На його думку, зайнятість — це похідна економіки держави. «Моя пропозиція така, — зауважив Дмитро Олійник, — Міністерство соціальної політики має стати більш економічним. Що потрібно роботодавцеві передовсім, щоб інвестувати в економіку країни, створювати й зберігати робочі місця? Довіра. І питання відкритості діяльності». За словами Дмитра Олійника, перші кроки в цьому напрямку зроблено. Уряд розпочав підбір чиновницьких кадрів. Проте, зауважив він, хотілося б, щоб і з цього приводу тривав тристоронній діалог, щоб не наробити помилок і не дати приводу комусь говорити, що призначення відбуваються кулуарно, без обговорення.

Профспілкова сторона також зацікавлена і готова активно долучатися до розв’язання проблем зайнятості і добре розуміє драматизм ситуації, в якій перебуває наша країна і які складні завдання постають зокрема перед Міністерством соціальної політики. Профспілки запропонували для розгляду три площини. Це запровадження нової об’єктивної оцінки стану ринку праці, чесна діагностика зайнятості, зміна методології зайнятості населення (за нею людина вважається зайнятою, якщо працює на тиждень хоча б дві години).

Заступник голови Федерації профспілок України Сергій Кондратюк звернув увагу на необхідність консолідації роботи центральних органів влади — друга площина, в якій необхідно налагодити діалог між Мінсоцполітики, Мінфіном, Мінекономіки.

Далі — розгортання активної участі у реалізації угоди з ЄС щодо питань ринку праці. За песимістичними прогнозами, якщо не розпочати активної діяльності у питанні зайнятості населення, то до кінця року Фонд страхування на випадок безробіття ввійде в зону дефіциту бюджету, а 2015-го це буде неплатоспроможна установа. Тому слід зупинити будь-які вилучення із фонду. Виникає потреба зміцнення Державної служби зайнятості для фізичної і моральної витримки хвилі кризи, яка впаде на плечі працівників цієї служби.

Заслухавши доповіді та співдоповіді представників сторін, Національна тристороння соціально-економічна рада зокрема вирішила підтримати необхідність розроблення Програми створення та збереження робочих місць у Донецькій та Луганській областях на період до 2017 року.

«Питання зайнятості жителів Донецької й Луганської областей дуже актуальне, адже міста цього регіону сьогодні зруйновано, більшість підприємств та установ призупинили діяльність або й зовсім перестали працювати», — зауважила Людмила Денісова. За її словами, упродовж періоду, на який розрахована програма, планується відновити інфраструктуру областей, створити сприятливі умови для повернення внутрішньо переміщених осіб до східних регіонів і надати їм можливість працевлаштуватися.

Передусім, на думку Людмили Денісової, повного перезавантаження потребує економіка Донбасу, яка має орієнтуватися на створення високотехнологічних виробництв. Зокрема у східних регіонах необхідно розвивати машинобудування, виробництво будівельних матеріалів, агропромисловий комплекс. Потребує підтримки також малий та середній бізнес виробничого спрямування.

За словами міністра, вагоме місце у програмі відведено заходам щодо відновлення життєдіяльності територій після реструктуризації вугільної галузі та створенню нових місць для майже 22 тисяч шахтарів та збереження зайнятості працівників на понад 1300 об’єктах соціальної інфраструктури.

Необхідно здійснювати конкретні системні заходи, переконана Людмила Денісова, спрямовані на відтворення та розбудову Донбасу. Саме тому у вирішенні цього питання має бути спільна позиція органів влади, організацій роботодавців і профспілок. До реалізації програми залучатимуть технічну місію Міжнародної організації праці, яка, спираючись на досвід ООН у подоланні післявоєнних наслідків в інших країнах, надасть Україні необхідні рекомендації у вирішенні питання зайнятості жителів Донбасу.

ДОВІДКА «УК»

3 липня 2014 р. міністра соціальної політки України Людмилу Денісову указом Президента України призначено на посаду голови Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Національну раду утворив Президент України відповідно до Закону «Про соціальний діалог в Україні» для вироблення консолідованої позиції сторін соціального діалогу — профспілок, роботодавців і органів виконавчої влади — щодо стратегії економічного і соціального розвитку України та шляхів вирішення проблем у цій сфері.