Запорізька область є прикордонною із зоною проведення АТО, тож на її території часто трапляються події, пов’язані з неадекватною поведінкою жителів сусідньої Донецької області, які мають підірвану війною психіку. Не відстають від них і місцеві сепаратисти. Та про все по порядку…

Агресивний таксист

Під час перевірки автомобіля на одному із запорізьких блокпостів, що на кордоні з Донецькою областю, під Розівкою Бердянського району, 37-річний зловмисник із зони проведення АТО накинувся на місцевого правоохоронця, спричинивши тому тілесні ушкодження. О 19:35 до Розівського відділення Бердянського відділу поліції ГУНП у Запорізькій області зателефонували з хірургічного відділення місцевої лікарні, повідомивши, що до них по медичну допомогу звернувся 48-річний старший сержант батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Скіф».

Встановлено, що на цьому блокпосту зупинили для перевірки авто під керуванням 50-річного таксиста, який перевозив 37-річного пасажира, мешканця Сєверодонецька. Останній поводився неадекватно: чинив непокору законним вимогам працівника поліції та спробував ударити правоохоронця в обличчя. 48-річний старший сержант поліції від прямого удару ухилився, прикривши обличчя рукою, та все одно зазнав перелому правої кисті зі зміщенням.

На сході часто трапляються події, пов’язані з неадекватною поведінкою жителів Донецької області. Фото з сайту comments.ua

Нападника одразу затримали й доставили в Розівське відділення поліції. Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу України (умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням ним службових обов’язків). Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий термін. Триває досудове слідство.

Російський прапор на скутері

Цього ж дня на автозаправній станції райцентру Василівка стався конфлікт між місцевим жителем і мешканцями Львівської області. О 21:30 на «102» надійшло повідомлення від пересічних громадян — на місцевій автозаправній станції невідомі затіяли сварку. На місце події одразу прибула слідчо-оперативна група поліції. Вона встановила, що на АЗС зупинилися випити кави чотири волонтери з Львівщини. У цей же час сюди на скутері прибув місцевий житель 1994 року народження з дівчиною. На скутері молодик прикріпив муляж номера «777» із намальованим прапором РФ. Це обурило львів’ян та спричинило конфлікт між ними і скутеристом. Останній зателефонував своїм знайомим, які невдовзі під’їхали на АЗС. Дочекавшись підмоги, водій скутера завдав кілька ударів 56-річному мешканцеві міста Жидачів. Його намагався захистити 51-річний житель Стрия, якого теж побили. Дані про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ч. 1 ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження). Особи учасників події встановлено, триває досудове слідство.

Треба додати, що запоріжці, дізнавшись про цю пригоду, безпідставно звинуватили поліцію у спробі «зам’яти» справу. На їхню думку, інкримінована стаття надто м’яка, хоча дані про потерпілого було внесено згідно зі встановленим діагнозом центральної районної лікарні, куди той звернувся. По справі призначено судмедекспертизу. Поліцейські впевнені: якщо лікування волонтера триватиме більше 21 дня або ж діагностують тяжчі тілесні ушкодження, статтю перекваліфікують. Досудове розслідування також з’ясує, чи мали дії правопорушника ідеологічне підгрунтя. Якщо це виявиться, то матеріали будуть скеровані на розслідування до СБУ в Запорізькій області.