Днями Мінфін на своєму сайті визначив критично важливі для бізнесу проблеми, які повинна розв’язати реформа, щоб спростити життя підприємцям. Акцентовано й усунення суперечностей у трактуванні норм. Заступник міністра фінансів Олена Макеєва, коментуючи представлені напрямки роботи, повідомила, що Мінфін пропонує скасувати з наступного року податок на доходи фізосіб (ПДФО) на весь розмір мінімальної зарплати (нині не оподатковується лише її половина — 609 гривень). Це має зменшити фінансове навантаження на фонд зарплати. Обраховують варіанти об’єднання ПДФО з єдиним соцвнеском (ЄСВ) зі зменшенням ставок.

«Акцизи в Україні зростуть до європейського рівня через 10—15 років. Водночас пропонуватимемо виписати в новій редакції Податкового кодексу 5-річний план їхнього підвищення, адже бізнес вимагає передбачуваності, — каже вона. — А ще Мінфін не має наміру скасовувати пільги з податку на житлову нерухомість, але за підвищення податкового навантаження на елітне житло (квартири — понад 300—350 метрів, будинки).

А ще в межах податкової реформи в оновленій спрощеній системі оподаткування буде три групи платників. Перша — платники з річним доходом до 300 тисяч гривень, як зараз. Друга — об’єднають нинішні 2 і 3 групи, щоправда, при цьому буде істотно знижено поріг доходів (нині становить до 20 мільйонів). До третьої належатимуть аграрії. Але при цьому Олена Макеєва наголошує, що мають передбачити умови, щоб спрощеною системою користувалися малі й середні компанії, а не великий бізнес, який дробиться.

За її словами, податок  25 тисяч гривень на авто, не старші 5 років, та з трикубовими двигунами планують зберегти лише для авто преміум- та люкс-класу, наприклад Bently чи Maserati. Перелік марок можна затвердити в окремій постанові, а не в самому кодексі, для мобільності. Для інших авто, не старших 5 років, вивчається можливість введення податку до тисячі гривень на рік. Він буде підйомним для автовласників і сприйматиметься нормально, якщо вони бачитимуть належну якість доріг.

Податкові пропозиції Мінфін презентує 27 серпня на Нацраді реформ, доопрацює з урахуванням зауважень. Потім зміни подаватимуть у парламент і проситимуть депутатів ухвалити їх не пізніше ніж у вересні.

Громадськість презентувала свою концепцію податкової реформи під час учорашнього всеукраїнського форуму і хоче, щоб Мінфін узяв її до уваги. Експерти пропонують кардинально знизити навантаження на зарплату — 20% ПДФО разом з ЄСВ. Максимально переходити на електронні сервіси, щоб обмежити спілкування фіскалів з бізнесом. Має нарешті запрацювати електронний кабінет платника.

Багато експертів пропонують скасувати ПДВ-рахунки, оскільки, за словами представника громадянської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Іллі Несходовського, незважаючи на електронне адміністрування ПДВ, є ручне втручання в систему, як і ручне відшкодування. Пропонують ввести відповідальність фіскалів за неправомірні дії, які завдають збитків. Має бути істотним покарання за створення податкових ям, адже, як заявив член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Олександр Кірш, такі ями продовжують справно працювати, змінився лише «дах». А головним бізнес називає стабільність і прогнозованість податкової системи, щоб кожної сесії не вносили зміни.

За стабільність і перший заступник голови вищезгаданого парламентського комітету Андрій Журжій. Він вважає, що треба напрацювати реформу і зміни вводити з 2017 року, а не з 2016-го. А на часі реформування фіскальної служби. «Інспекції мають залишитися лише на рівні області. Звільнені фіскали стануть самі підприємцями і консультуватимуть бізнес — ось тоді фіскальна служба стане справді сервісною», — вважає він. Водночас депутат — за електронне адміністрування ПДВ, адже, за його словами, бізнес дякує, що не матиме проблем з недобросовісними контрагентами. Щоправда, Андрій Журжій переконаний, що за такого адміністрування ПДВ податковий кредит не повинен перевірятися, а ПДВ — стовідсотково відшкодовуватися.