Ці переговори мають величезне значення для пожвавлення торговельно-економічних, культурно-гуманітарних, традиційних, міжособистісних відносин між Україною та Чехією. Такими словами Президент Віктор Янукович привітав Президента Республіки Чехія Мілоша Земана, який перебував в Україні з офіційним дводенним візитом.

Опісля зустрічі у форматі «віч-на-віч» глава Української держави заявив у ході українсько-чеських переговорів, що цей візит сприятиме посиленню міжпарламентських зв’язків. «Сподіваюся, вибори, які відбудуться 25—26 жовтня, дадуть змогу найближчим часом сформувати чеський уряд, і співпраця між урядами наших країн також значно пожвавиться», — додав він.

 У позиціях обох президентів є дуже багато спільного. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

У свою чергу Мілош Земан зауважив, що його країна прагне лібералізувати візовий режим з Україною та бажає збільшити кількість працюючих в Україні генеральних консулів Республіки. «Ми хотіли б вести перемовини про купівлю об’єкта нерухомості, де колись була резиденція першого Президента Чеської Республіки Томаша Масарика, — зазначив він. — Я не приїхав сам, а привіз із собою дуже велику делегацію, яка вивчатиме можливості здійснення цікавих проектів, зокрема інвестиційних». У зв’язку з цим Президент Чехії висловив задоволення роботою українського уряду в напрямі поліпшення інвестиційного клімату.

За результатами переговорів глави держав підписали Спільну заяву. А в їх присутності підписано міжурядову угоду про військові поховання; угоду між міністерствами оборони про взаємний контроль якості продукції оборонного призначення під час здійснення військово-технічного співробітництва; протокол до міжурядової Конвенції про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і майно; міжурядовий Імплементаційний протокол до угоди між Україною та Європейським Співтовариством про реадмісію осіб.

Уже під час спілкування із представниками ЗМІ Віктор Янукович побачив символізм у тому, що візит Мілоша Земана відбувається напередодні Вільнюського саміту «Східного партнерства» і заявив: «Україна високо цінує підтримку Чехії в усіх ключових питаннях діалогу з Європейським Союзом. Чеська Республіка — наш надійний партнер у процесі європейської інтеграції. Порядок денний нинішніх переговорів охоплював широке коло актуальних питань розвитку відносин, а також їх взаємодії у рамках міжнародних організацій. Ми домовилися докласти спільних зусиль для активізації українсько-чеської торгівлі та інвестиційної співпраці, які мають значний невикористаний потенціал».

Підписані документи про співпрацю в податковій, військово-технічній та міграційній сферах, передає позицію глави держави прес-служба Президента, позитивно позначаться на розширенні договірно-правової бази двосторонніх відносин.

Окрім цього, Віктор Янукович висловив упевненість, що проведення в рамках візиту двох українсько-чеських бізнес-форумів у Києві та Донецьку відкриє нові можливості для співпраці представників ділових кіл. А для України не менш важлива робота, спрямована на задоволення мовних і культурних потреб та підтримку української громади в Чехії й чеської громади України.

У свою чергу Президент Чехії відзначив зацікавленість у співпраці чеських і українських підприємців: «Це свідчить про велику зацікавленість такими сферами, як машинобудування, енергетика, транспорт, а також поштове обслуговування». Потім він запросив Віктора Януковича відвідати Чехію з офіційними візитом.

На зустрічі із журналістами йшлося й про питання колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Президент України вкотре зазначив, що воно має вирішуватися виключно у правовій площині. «Наше законодавство потребує ухвалення окремого закону, який би давав змогу громадянам України в разі необхідності мати можливість лікуватися за кордоном», — резюмував він, додавши, що такий законопроект розглядають політичні сили, і найближчим часом його буде внесено на розгляд парламенту. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»