КОЗАЦЬКІ РОЗВАГИ

У Чернігові відбувся фінальний етап Всеукраїнського спортивного фестивалю

19 команд з усіх куточків країни боролися за право називатися найсильнішими і найвправнішими. Їх учасники були різного зросту і різної статури, однак усі демонстрували чудеса витривалості.

Глядачі, котрі зійшлися, аби побачити, які ж вони, ті козацькі розваги, розчаровані не були. Чого варте лише видовище із жбурлянням 14-кілограмових чобіт на висоту від трьох до п’яти метрів! Планка піднімалася все вище і, зрештою, почала підкорятися лише київській, чернігівській, луганській та івано-франківській командам. То було таке захоплююче дійство, що у якийсь момент глядачі почали вболівати за всіх спортсменів одразу, в одному пориві скандуючи: «Ук-ра-їна!», «Ук-ра-їна!».

 

Не менше емоцій викликала вправа «Чумаки», під час якої силачі вантажили на воза 70-кілограмові лантухи з камінням. А хто сказав, що сіль була легша? Спробували себе спортсмени і в ролі каменярів, вергаючи 70-100-кілограмові брили. Після таких вправ 70-кілограмові колоди підважували вже майже заввиграшки. Фінальною ж точкою змагань стала вправа «Козацька вдача» — перетягування каната.

 Доки судді підбивали підсумки, учасники силового марафону мали змогу взяти участь в позаконкурсній розвазі — перекиданні 460-кілограмового колеса. Оголошений приз — кубок імені знаного у всьому світі чернігівського силача Олександра Пеканова та подарунок від спонсорів — забрали минулорічні переможці фестивалю з Івано-Франківщини. Вони ж посіли перше місце і в нинішньому році, у загальному підсумку набравши 136 балів. Лише двома балами поступилася лідерам команда з Луганська, а третє місце дісталося спортсменам з Київщини.

Організатори пообіцяли наступний фестиваль зробити міжнародним, запросивши до участі козаків із сусідніх країн.