ІНІЦІАТИВА

У Луганській області розроблено концепцію розвитку овочівництва 

Кілька цифр з недалекої історії: у 1990-ті роки Луганщина вирощувала 288 тис. тонн овочів.  Смак марківської цибулі, біловодського часнику та станично-луганських помідорів добре знали не лише на заході та в центрі України, а й у Москві і навіть у Європі. Сьогодні площі, на яких спеціалізовані господарства вирощують методом штучного зрошення «борщовий набір», не набагато перевищують 2 тис.га. При щорічній потребі у 442,7 тис. тонн овочів у краї виробляється 9 тис. тонн власної продукції. Взимку в супермаркетах у Луганській області можна було «вивчати» географію світової економіки — на полицях представлені навіть кабачки з Еквадору за ціною 36 грн за кілограм. І навіть на початку літа банани залишалися дешевшими від української капусти. При цьому, наприклад, директор сільгосппідприємства «Мирна долина» з Краснодонського району Ігор Анцупов зізнається, що восени продав оптовим покупцям капусту за ціною 2 грн за кілограм, а вже в лютому її ціна перевищила 12 грн за той же кілограм. «Якби тоді в мене було овочесховище!», — з гіркотою каже аграрій.

Сьогодні він таке овочесховище будує, в основному за кошти, виділені державним бюджетом у рамках програми зі створення нових робочих місць. Але і сьогодні рівень забезпечення овочесховищами в області не перевищує 10%. При цьому, за даними фахівців, не менше 29 тис. га області становлять площі земель, придатних під вирощування овочів. Звідси завдання, вирішення якого обрала як один з основних пріоритетів обласна влада: забезпечення жителів області продуктами харчування, зокрема овочевою продукцією.

«Презентацію концепції розвитку овочівництва в краї проведено для того, щоб представники всіх рівнів місцевої влади зрозуміли: продовольча безпека області — завдання для всіх, професійний обов’язок усіх представників влади. Головне, що овочівництво вигідне в усьому — найбільша кількість робочих місць у сільському господарстві, висока заробітна плата, овочі надходять за нормальною ціною. Я порахував, скільки в Луганській області виробляли овочів у минулому. Виходить, що при середній ціні на овочі ми щорічно втрачаємо до 3 млрд грн, закуповуючи їх у когось. А купуючи чужу продукцію, стимулюємо чужий розвиток та створення десь, а не у нас, нових робочих місць, — заявив на семінарі-нараді в селі Новосвітлівка Краснодонського району голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк. — Якщо ми сьогодні серйозно підійдемо до забезпечення вітчизняного споживача власне українською овочевою продукцією та за новими технологіями, — успіх гарантовано. Наприклад, у фермера Юрія Єлісєєва на 1 гектарі врожай деяких овочевих культур у десятки разів більший, ніж у минулі часи. Виходить, що на цих же землях ми можемо вирощувати в рази більше продукції. Це і є перспектива економічного розвитку та самодостатності області».

Фахівці Луганської облдержадміністрації заклали в Концепцію розвитку овочівництва у краї таку ідеологію: по-перше, істотно збільшити виробництво за рахунок великих сільгосптоваровиробників, оскільки саме вони в змозі застосовувати найсучасніші технології вирощування і внаслідок цього запропонувати споживачеві більш якісну продукцію. Вирішити це завдання можна шляхом розширення посівних площ на зрошуваних землях і збільшенням врожайності за рахунок застосування сучасних технологій. По-друге, вирішити питання зберігання вирощених овочів та їх продажу, що дасть змогу забезпечити їх цілорічну доставку на прилавки магазинів. Крім того, голова Луганської облдержадміністрації ініціює будівництво в області консервного заводу.

Вирішувати ці завдання передбачається із залученням інвесторів.

Презентація Концепції розвитку овочівництва в Луганській області недарма проводилась у селищі Новосвітлівка Краснодонського району. Нараді передувала поїздка всього корпусу голів райдержадміністрацій та голів міст на поля сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Мирна долина». Головним досягненням керівник місцевого ТОВ «Мирна долина» вважає будівництво овочесховища, розрахованого на 1200 тонн овочів. Тож можна сміливо говорити, що Концепцію розвитку овочівництва на Луганщині не лише презентували, а уже починають втілювати у життя.