ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА

На тлі заходів уряду щодо безперебійного забезпечення населення цукром, хлібом, овочами, фруктами та іншими продуктами першої необхідності  на Черкащині також посилили увагу до цих питань. Як засвідчили ретельне вивчення фахівцями наявних запасів, підрахунки резервів та можливостей, стан продовольчої безпеки в області не викликає занепокоєння.

— Черкащина забезпечена всіма продовольчими товарами, — розповів заступник голови облдержадміністрації Василь Корнієнко. — Правда, з фруктами, зокрема яблуками, ягодами та виноградом виникають проблеми. Однак не без підстав сподіваємося, що на ринок незабаром надійде садовина з господарств області. 17 тис. га садів, які нині в доброму стані, обов’язково дадуть очікувану віддачу.

Посіви зернових також у належному стані. Хлібороби плекають надію на добрий урожай, сподіваючись перевершити торішній намолот зерна (2,5 млн тонн). На полях повним ходом іде сівба гречки, під яку відведено 16 тис. га. Це має вдвоє перевищити потребу області в цій культурі. Завершується сівба кукурудзи, яка в останні роки дає чудові врожаї, забезпечуючи високий валовий збір зерна. Планується виробити приблизно 155 тис. тонн цукру, що також удвічі більше потреби Черкащини. Восени цукрові буряки перероблятимуть не шість, як минулого року, а сім цукрових заводів.

Нещодавно питання продовольчої безпеки розглянуто на засіданні колегії облдержадміністрації. Згідно з інформацією, наданою профільним управлінням, ціни в області на продовольство зростають, однак темпи їх не перевищують середніх показників по Україні. Водночас обласна влада констатує зниження цін на м’ясо- та молокопродукти. Стабільними є ціни на хліб. Цінову ситуацію на продовольчому ринку ретельно аналізують, здійснюють моніторинги підвищення вартості продукції та перевірки. Стратегічною метою обласної влади є збільшення асортименту продукції, що її випускають місцеві виробники. Відзначено й активну ярмаркову діяльність, запроваджену нинішнього року на Черкащині. До неї вже залучено 11 районів. Цей захід мав неабиякий успіх і досяг мети, адже стрімке зростання цін на продукти харчування першої необхідності вдалося призупинити.