Уже кілька місяців поспіль в Україні зберігається позитивна тенденція до зростання експорту основних видів будівельних матеріалів у країни ЄС. Так, департамент розвитку промислового будівництва та виробництва будматеріалів Мінрегіону наводить такі цифри: якщо у травні 2014 року цієї продукції було ввезено на територію країн європейської спільноти на суму 36,9 мільйона доларів, у червні — на 55,6 мільйона, то у липні цей показник зріс на 84,4% порівняно з квітнем й становив 66,2 мільйона.

Експерти профільного міністерства пояснюють це тим, що весною 2014 року Україні надано преференції у сфері торгівлі з країнами ЄС.Кроки до перемоги

Хоча слід сказати, що до цього наша країна йшла поступово не один рік. Перший крок, якому вже понад десять років, — це Закон України «Про загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу», який ухвалили 18 березня 2004-го. Саме з цієї дати ми почали йти до єврокодів.

А от керівник комітету з нормативно-технічної документації Українського центру стального будівництва (УЦСБ), заступник гендиректора «Українського науково-дослідного та проектного інституту стальних конструкцій ім. В. Шимановського Володимир Адріанов вважає, що першим ключовим кроком, який зробила наша держава у сфері єврокодів, стало затвердження в 2006 році Кабміном України Технічного регламенту для будівельних виробів, будівель та споруд. Цим документом наша країна фактично прийняла всі європейські стандарти.

Слід додати, що з 1 липня 2014 року чинний механізм одночасної дії будівельних норм, які розроблено на основі національних технологічних традицій і будівельних норм, що гармонізовано з нормативними документами ЄС.

Однак фахівець додає одну дуже важливу деталь. Виявляється, єврокоди ввібрали все найкраще з європейських, світових, радянських будівельних норм. За словами Володимира Адріанова, враховуючи те, що вітчизняні норми на проектування достатньою мірою грамотні, то просто немає гострої необхідності поспішати переходити на єврокоди. Утім, як зазначають інші експерти, рекомендований період становить 2—5 років.

Хочемо хмарочосів?

Україна успішно експортує в країни ЄС деякі фарби та лаки, певні види гіпсокартону, сантехніку (виробляємо досить якісні сорти фаянсу), є бажаючі купить OSB 3 та єврорубероїд. Назва останнього, як кажуть, говорить сама за себе. Та відомий не лише в нашій країні, а й у світі архітектор лауреат Державної премії України з архітектури Георгій Духовічний вважає, що нам ще потрібно добре попрацювати, щоб підвищити якість таких матеріалів, як огороджувальні конструкції, фасадні системи, керамічна черепиця, ліфтове обладнання, деякі види арматури, радіатори. Саме вони ще й досі неконкурентоздатні порівняно з європейською аналогічною продукцією.

Вітчизняні будівельники вже мають велике бажання зводити у нашій країні так звані хмарочоси на 100 та більше поверхів. Вони не бояться західних компаній, які з часом масово прийдуть на наш ринок, тому що нині українські фірми нічим не поступаються закордонним. Хоча Георгій Духовічний з певною часткою скептицизму дивиться на ці твердження. Так, за його словами, в Україні дуже часто порушують технології під час виготовлення будматеріалів. І їх використовують для зведення житла та комерційних будівель. Тож вони не можуть похвалитися високою якістю.

У наш надскладний час, коли економити доводиться на всьому, ймовірно, почастішають випадки виробництва неякісних матеріалів, які використовуватимуть для зведення об’єктів всередині країни. Проте таке, як кажуть, не пройде при експорті, особливо в країни ЄС.

ДОВІДКА «УК»

Єврокод — це європейський стандарт з проектування будівельних конструкцій. Основні задачі єврокодів:

♦ забезпечення загальних критеріїв та методів, що відповідають вимогам механічного опору, стійкості та вогнестійкості;

♦ забезпечення єдиного розуміння процесу проектування;

♦ полегшення обміну послугами у межах будівництва між державами-учасниками;

♦ полегшення маркетингу та використання будівельної продукції;

♦ слугувати єдиною основою для досліджень та розробок у будівельній галузі.

Система складається з 10 Єврокодів, які охоплюють всі основні будівельні матеріали (бетон, сталь, дерево, каміння, цегла та алюміній), всі основні аспекти проектування будівель та споруд (основи проектування конструкцій, навантаження, пожежна безпека, геотехнічне проектування, сейсмостійкість), а також широкий спектр типів конструкцій (будівлі, мости, башти та щогли, силоси тощо).

Єврокоди базуються на великій кількості європейських стандартів і, як стверджують експерти, нині їх гармонізовано з українськими не більше 20%. Тобто роботи ще буде чимало.