Для закладання фундаменту економічного зростання в 2016 році треба стабілізувати ситуацію з допомогою наших західних партнерів, зміцнити курс  гривні, значно збільшити рівень резервів Нацбанку, повернути довіру населення до банківської системи. Про це на брифінгу, присвяченому 100 дням роботи на своїй посаді, зазначив міністр економічного розвитку й торгівлі Айварас Абромавичус. Проте він не заперечував, що через торішнє падіння обсягів виробництва майже у всіх галузях у 2015 році ця тенденція триватиме й надалі.

«Ми попереджали населення й бізнес, що 2015 рік буде складним, проте законопроекти, які ухвалять, й уже чинні нормативно-правові акти повинні значно покращити ситуацію. Економічне зростання цілком можливе вже в 2016 році. Задля цього ми повинні повністю зняти бар’єри для ведення бізнесу, щоб регуляторна база була кращою, ніж у всієї Східної Європи. Також необхідно використати великий потенціал вільної торгівлі з ЄС, узгодити податкове навантаження на бізнес із можливостями економіки», — зазначив він.

Водночас Мінекономрозвитку констатує невтішний факт: товарообіг нашої країни з Росією торік порівняно з 2013-м скоротився на 43%. Ясна річ, що таке сталося через агресію північно-східного сусіда України. Проте міністр зауважив, що російська економіка вже не така приваблива не лише для західних країн, а й для нашої держави. «Зовнішньоекономічні відносини РФ з іншими країнами з причини недружньої політики першої були не надто хорошими ще задовго до російської агресії проти України. Згадайте, як Росія не хотіла експортувати литовський сир, грузинське та молдовське вино, польські яблука, латвійські шпроти (можна додати й українські молочні продукти, солодощі тощо — прим. авт. ). І причин для такого ставлення до якісних товарів інших держав зовсім не було», — констатував Айварас Абромавичус.

Натомість торік через падіння цін на нафту російська економіка втратила 200 мільярдів доларів. Справді, ця цифра  просто-таки вражає. Якщо будуть посилені санкції Заходу проти Росії, то ця країна втрачатиме значно більше.

Що стосується внутрішнього ринку, то міністр підкреслив:  нині влада наводить порядки на дуже корумпованому ринку металевого брухту. «Розподілення квот (1,25 мільйона тонн у 2015 році) на експорт цієї продукції між різними компаніями було занадто корупційним. Адже до цього ринку мали прямий стосунок багато колишніх міністрів і ледве не половина народних депутатів. Я вже не кажу про велику кількість чиновників різних рангів. Найближчим часом буде оприлюднено прозорий та зрозумілий порядок розподілу цієї експортної квоти», — зауважив очільник  Мінекономрозвитку.

Також міністр повідомив, що всі підприємства, які не є стратегічними, мають бути передані у приватні руки. За його словами, нині в Україні 3300 таких підприємств (деякі з них проходять процедуру банкрутства чи закриття), на яких працюють близько 2000 осіб.

Для посилення боротьби з корупцією та контрабандою міністр пропонує патрулювати кордони й митниці спільно з країнами ЄС (Словаччиною, Румунією, Польщею та Угорщиною). За  його словами, таку ідею позитивно сприйняв Єврокомісар з питань євро й соціального діалогу Валдіс Домбровскіс.