Цього року засідання Ради національної безпеки та оборони відбулося у повному складі вперше. Громадськість очікувала на резонансне, рішуче й, можливо, рушійне для долі майбутнього країни слово Верховного Головнокомандувача. Експерти в унісон прогнозували Україні офіційний воєнний стан, а пересічні українці просто затамували подих в очікуванні невідомого, бодай лиш обнадійливого... До стін своєї адміністрації Президент повернувся з Дебальцевого за дві години до опівночі. Вже у цивільному вбранні Петро Порошенко попросив представників ЗМІ не гратися з «міцними» словами й правильно висвітлювати події: котла не було, війська відведено, а не виведено, життя хлопців збережено. Це стратегічні кроки Генштабу! 

Завіса таїни тактичних дій відкрилася суспільству під кінець засідання, коли ухвалювали рішення ввести миротворчі сили на територію українського сходу, перегрупувати підрозділи нашої армії й внести зміни у закон «Про воєнний стан». І тут песимістичні очікування «несвідомих бойової справи» не справдилися — поправки є лише технічною роботою, воєнний стан у країні не на часі!

Наші воїни зберегли честь і посоромили ворогів. Фото УНIAН

Про дебальцевську операцію

«Військові продемонстрували світу, що Україна неухильно дотримується мирних домовленостей. Мотивація мого рішення — зберегти життя українських військових і провести операцію, яка зберігає найкращий потенціал Збройних сил», — пояснив глава держави. Він повідомив, що напередодні віддав наказ скоординувати під керівництвом начальника Генерального штабу операцію з планового організованого виходу українських військ з Дебальцевого. Це зроблено у зв’язку з тим, що ОБСЄ не має змоги провести верифікацію відводу важкої артилерії і забезпечення режиму припинення вогню.

США, Німеччина, Франція, Європейський Союз та країни-члени НАТО поінформували про неухильне дотримання Україною мінських домовленостей, а відповідальність за зрив мирного процесу повністю поклали на російських бойовиків.

«Це була дуже важка, але дуже гідна операція, яку фактично проводили вночі під шквальним вогнем російської артилерії, — сказав Петро Порошенко. — Ми продемонстрували, що ніякого оточення немає, наші війська здатні провести операцію і вийти з Дебальцевого».

Та ложку дьогтю до діжки з медом додає ультиматум, винесений українській стороні: аби вийти з території, війська мають скласти всю свою зброю, підняти білий прапор і здатися в полон. Факт Президент роз’яснив так: «Я особисто вийшов на керівників частин, розташованих в Дебальцевому, і я пишаюся нашими Збройними силами. Жоден із тих, з ким я спілкувався, не погодився на принизливі умови. Всі були готові виконати наказ». До речі, воїнів, які виявили мужність і героїзм під час проведення операції, очікують президентські нагороди.

Хронічна активність у секторі «М»

Того вечора РНБО схвалила звернення до ООН з проханням направити в Україну миротворчу місію, яка діятиме відповідно до мандата Ради Безпеки ООН. Поліцейську місію Євросоюзу Президент вважає найкращим форматом протидії, ефективним гарантом безпеки за нинішніх обставин.

Це питання глава держави порушував ще під час переговорів лідерів країн формату нормандської четвірки, називаючи його запобіжником невиконання мінських домовленостей. На часі — вже офіційні консультації.

Зміни ж у Закон «Про правовий режим воєнного стану» вносили вже з урахуванням досвіду й особливостей гібридної війни. Президент сподівається, що Верховна Рада після обговорення підтримає новий документ. «Нам треба бути готовими боронити державу», — резюмував він.

Констатував результати засідання вже Секретар РНБО Олександр Турчинов. За його словами, при Радбезі запрацює воєнний кабінет, до складу якого увійдуть керівники країни та силових блоків органів влади.

З-поміж комплексних заходів для посилення безпеки держави посадовець особливо виокремив одне: Кабінет Міністрів і Служба безпеки напрацюють нове положення про єдину державну систему запобігання, реагування й припинення терористичних актів і мінімізації їх наслідків.

А ще РНБО затвердила комплекс заходів з побудови в країні єдиної системи цивільного захисту; план проведення багатонаціональних навчань за участі Збройних сил на території України та їх участі у навчаннях за межами країни у 2015 році, а також про допуск армійських підрозділів інших держав на територію України для участі у навчаннях.

Ухвалено заходи щодо створення належної матеріально-технічної бази для лікування, реабілітації та оздоровлення військовослужбовців. Йдеться про передачу в тимчасове користування Міноборони та силових відомств лікувальних можливостей профспілок, інших лікувальних та оздоровчих закладів.

Про миротворчу місію ООН Олександр Турчинов висловився так: «Ми можемо прогнозувати, що активізація воєнних дій у секторі «М», тобто неподалік міста Маріуполя, може мати хронічний характер. Щоб припинити провокації, не давати змоги Росії спекулювати навколо цього, є пропозиція щодо введення на територію України миротворців, які мають стояти як уздовж лінії зіткнення, так і вздовж неконтрольованої дільниці російсько-українського кордону. Саме це дасть змогу фіксувати і головне — локалізувати порушення».

Як повідомляє УНІАН, рішення щодо звернення до ООН та ЄС про розміщення миротворців на території України підготує Міністерство закордонних справ. «Вся країна мусить бути готовою відбивати агресію. Розробляються заходи єдиної системи цивільного захисту, — так Олександр Турчинов розповідав про потребу змінити «воєнне» законодавство. — Тут відповідальний орган Кабінет Міністрів, та міністерства і відомства, які мають опрацювати ці завдання, починаючи з інвентаризації об’єктів цивільного захисту і завершуючи навчанням широкого загалу наших громадян у вищих навчальних закладах, середніх освітніх закладах та на робочих місцях».

Як вести сучасні бої?

Пояснив Олександр Турчинов і деякі аспекти згаданих військових навчань: «Це багатонаціональні підрозділи, які представлятимуть різні країни, передовсім, це країни, які входять до блоку НАТО, країни, які є нашими стратегічними партнерами. Разом з їх Збройними силами наші військові формування відпрацюють нові форми ведення сучасних бойових дій».

Рада національної безпеки та оборони розглянула питання про перегрупування армії для посилення оборони й протидіям терористичних загроз, а також комплексні заходи з посилення безпеки держави, що стосується завдань і Генерального штабу, і Міністерства оборони щодо перегрупувань ЗСУ, військових формувань з урахуванням нової лінії зіткнення і посилення активної оборони. Тут до уваги братимуть ще й провокації, факти посилення терористичної загрози.