КОШТИ

Прожитковий мінімум у 2013 році збільшується

Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України у 2012 році йшлося на відеоконференції, яка відбулася вчора у Будинку уряду. Директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Микола Шамбір зазначив зокрема, що цього року підвищено пенсії деяким категоріям громадян. А ще — збільшено в середньому на 246 грн розмір страхових виплат потерпілим на виробництві. Ці виплати отримує 309 тис. осіб. Також з 10% до 100% прожиткового мінімуму підвищено розмір допомоги особам, які проживають разом з інвалідом 1 та 2 групи із захворюваннями психічного розладу. Збільшилася і кількість одержувачів такої допомоги. До 1 листопада її отримували 6,3 тис. осіб, нині — 39,3 тис.

У наступному році державну допомогу збільшать і старим, і малим. Фото Володимира ЗАЇКИ

Микола Шамбір акцентував на результатах програми підтримки дітей, хворих на ДЦП, яка запрацювала в цьому році. В її рамках у держбюджет заклали 44,8 млн грн. на придбання реабілітаційних комплексів — так званих локоматів. Також у цьому році було додатково виділено 252,7 млн грн на забезпечення інвалідними візками й іншими протезами. Говорячи про посилення соцзахисту малозабезпечених, Микола Шамбір розповів, що нині 114,7 тис. сімей отримують державну допомогу, її середній розмір — 1703, 5 грн.

Також посадовець зупинився на деяких цифрах держбюджету-2013, які стосуються соціальної сфери. Зокрема розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2013 року передбачений в межах 1147 грн. А з 1 грудня наступного року збільшується до 1218 грн. Це відповідає і розміру мінімальної зарплати. Таким чином прожитковий мінімум із січня 2013 року порівняно з січнем 2012-го зростає на 9%, а з грудня 2013-го до грудня 2012 року — на 7%. Це, зазначив Микола Шамбір, перевищує показник інфляції.

Бюджетом передбачено міністерству  додаткові кошти розміром 88,7 млрд грн. Зокрема з них до Пенсійного фонду має надійти 83,2 млрд, що на 29% більше, ніж цього року.

— Бюджет держави містить досить потужну соціальну складову і є реалістичним щодо тих програм, які у нас визначені, — зауважив директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики.