Денис був задоволений життям. Аякже! Канікули пройдуть не марно. За півдня хоч і доведеться добре побігати містом, порозклеює всі оголошення. Заробить невеликі гроші.

Перший тиждень, як і обіцяв директор фірми, минули вдало. 150 гривень у підсумку — то неабиякий заробіток. Гордий своїм першим здобутком, підліток працював ще з більшим старанням. Однак сталося непередбачуване. У фірмі сказали: немає грошей, треба, мовляв, почекати. Минув ще один тиждень, а потім місяць, але обіцяної платні все не було.

У розпачі Денис поскаржився батькам, які спробували поговорити з керівником фірми, але той, ввічливо вислухавши, відрізав:

— Офіційно він у нас не працює, так що я йому нічого не винен.

«Найходовіша» робота для підлітків — роздача рекламних листівок. Обіцяють платити за це 20-25 гривень за годину. Фото Володимира ЗAЇКИ

Черкащанка Лариса, працюючи влітку під час канікул у таборі помічником вихователя, теж одержала не все зароблене: дівчині заплатили трохи більше половини обіцяного.

Схожих історій трапляється чимало, але скаржитися ніхто не поспішає. Чому? Нелегальну працю дітей перевірити майже неможливо. Як стверджують у територіальній державній інспекції з питань праці, випадки порушень прав неповнолітніх трапляються. Начальник відділу територіальної державної інспекції з питань праці в Черкаській області Любов Ткаченко уточнює:

— Ми знаємо, що підлітки іноді працюють, приміром, ходять по ринках, тягають мішки. Це все незаконно. А перевірити неможливо, бо у них ні з ким немає жодних офіційних трудових відносин. Найтиповіші ж порушення, якщо неповнолітній навіть і влаштувався на легальну роботу, — недоплата під час звільнення, зокрема компенсації за невикористану відпустку. На жаль, роботодавці, як і працівники, особливо молоді, часто погано обізнані з трудовим законодавством.

За інформацією обласного центру зайнятості населення, на Черкащині чимало роблять для сприяння працевлаштуванню неповнолітніх. Торік послугами служби зайнятості скористалося 50 безробітних, які на момент реєстрації в центрі зайнятості не мали 18 років. Працевлаштовано 26 безробітних підлітків, а двоє знайшли роботу самостійно. Неповнолітня молодь бере активну участь в оплачуваних громадських роботах.

Для зменшення ризиків порушення законодавства у сфері забезпечення гарантій зайнятості неповнолітніх  обласний центр зайнятості співпрацює з іншими організаціями. Недавно за участю територіальної державної інспекції з питань праці, обласного центру зайнятості, служби в справах дітей облдержадміністрації відбулася робоча зустріч, на якій розглянуто питання контролю праці неповнолітніх, переукладено угоди про співпрацю.

Також служба зайнятості ініціювала створення на рівні обласної держадміністрації міжвідомчої комісії з питань використання праці неповнолітніх. Відповідні комісії створено у всіх районах та містах області. Торік відбулося 215 засідань комісій та координаційних рад у справах неповнолітніх, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Яка ж ефективність цих засідань?

Органи прокуратури області недавно перевірили реалізацію законодавства щодо прав дітей на працю та працевлаштування. Встановлено, що службові особи органів влади на місцях, контролюючих органів та навчальних закладів не забезпечили повною мірою правових гарантій працевлаштування неповнолітніх. В окремих районах нема програм у сфері праці та працевлаштування дітей, а також влаштування на роботу випускників загальноосвітніх шкіл. Посадовці служб у справах дітей в області, як сказано в підсумковому документі перевірки, не налагодили координаційну діяльність місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій з питань соцзахисту дітей у цій сфері, не запровадили моніторинг застосування праці неповнолітніх.

Крім того, у діяльності навчальних закладів встановлено порушення вимог Закону «Про професійно-технічну освіту» в частині виплати зарплати учням за виробниче навчання і виробничу практику. Зокрема, протягом травня — липня 2013 року керівники приватних підприємств Золотоніського району внесли до трудових книжок завідомо неправдиві відомості про прийняття на роботу випускників ліцею з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Міжрайонна прокуратура розпочала кримінальне провадження за ознаками грубого порушення законодавства про працю.

Загалом для усунення цих порушень прокурори внесли 30 подань. Нині, як повідомили у прес-службі прокуратури області, за наслідками розгляду документів прокурорського реагування поновлено права 21 дитини, до відповідальності притягнуто 13 посадових осіб.

Нині держава має забезпечувати надання додаткових гарантій щодо працевлаштування громадян, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, дбати про захист прав підлітків. Кожен з них, як свідчить практика, вимагає в цьому адресної допомоги. Саме такий підхід, а не кількість засідань різних комісій, і забезпечує успіх роботи.