Торік в економіку області вкладено 25,5 мільйона доларів США іноземних інвестицій. Чернігівщина увійшла до п’ятірки регіонів України, у яких відбулося зростання обсягів інвестицій, тоді як у всій країні спостерігалося зменшення більш ніж на 11%.

Заважав дефіцит ресурсів

Як повідомила заступник начальника управління з питань розвитку підприємництва та інвестиційної діяльності департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Тамара Залозна, торік капітальні інвестиції в області зросли порівняно з попереднім роком на 1% до майже 2,6 мільярда гривень. Це дало змогу 2013-го ввести деякі виробничі потужності промислового комплексу та сільського господарства. 

«Саме нестача інвестресурсів була основним стримувальним чинником розвитку економіки області, але упродовж останніх 4 років Чернігівщина  має позитивну динаміку інвестиційної діяльності», — каже заступник директора департаменту економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації Олександра Хомик. 

Цього року вдалося призупинити спад виробництва промислової продукції. На початку року  порівняно з відповідним періодом торік випуск продукції збільшився на 0,7%. Є позитив у сільському господарстві. А за темпами активізації торгівлі область вийшла на друге місце в Україні. На тлі зниження зовнішньоторговельного товарообороту Чернігівщина має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі (обсяги експорту перевищили обсяги  імпорту на 10,8 мільйона доларів США).

У паспорті — можливості району

Нині в області працюють над  розробленням економічних паспортів районів, де в концентрованому вигляді представлено інформацію про їхній майбутній розвиток. Ресурсний, виробничий, туристичний потенціал територій можна використати для створення нових робочих місць та активізації економічної й інвестиційної діяльності. У паспорті міститься перелік вільних виробничих приміщень, об’єктів незавершеного будівництва, об’єктів комунальної власності, які поки що не використовуються за призначенням. Майже в кожному районі області є родовище корисних копалин, деякі з них унікальні, як, приміром,  бішофіт в Ічнянському районі. І поки що це родовище, на жаль, залишається незадіяним. Є й інші унікальні види, наприклад, глина тугоплавка, цементна сировина. Тобто потрібно займатися можливими шляхами ефективного використання саме цих родовищ для виробництва продукції й створення нових робочих місць.

Обнадійлива перспектива, що стосується водних ресурсів, які можна здавати в оренду для зарибнення чи використовувати з рекреаційною метою. 20% території області займає ліс. Але попри це не забезпечено достатнього  рівня переробки сировини та відходів з лісосировини. Хоч торік у Городні введено цех з виробництва пелет.

Ще один напрям діяльності — використання незадіяних виробничих потужностей та вирішення долі недобудованих об’єктів різної форми власності. Завдання влади — знайти таким об’єктам ефективного власника і створити можливості для розвитку територій. У полі зору — диверсифікація виробництв та сприяння відновленню виробничої діяльності підприємств, що перебувають у процедурі банкрутства. Стратегічний напрям діяльності — туризм. Паспорти використовуватимуть для створення планів першочергових заходів облдержадміністрації.

ПРЯМА МОВА

Олександра ХОМИК,
заступник директора департаменту економічного розвитку
Чернігівської облдержадміністрації:

—  Останніми роками істотно посилився вплив сільського господарства на розвиток економіки області. Нині у структурі валового регіонального продукту його частка — 20%. Тому розвиток тваринництва та поглиблення переробки сільгосппродукції є одним із пріоритетних напрямів. Так створюють нові робочі місця у сільській місцевості, розв’язують соціальні проблеми, водночас підвищується добробут населення.

У цьому контексті важливі також розширення та поліпшення обслуговування сільського населення, зокрема шляхом створення обслуговуючих структур при сільрадах.