ПАРТНЕРСТВО

Компанії цієї країни бажають прийти в Україну з інвестиціями у галузь відновлювальної енергетики

У ході офіційного візиту Прем’єр-міністра Миколи Азарова до Чеської Республіки підписано кілька документів про співробітництво між двома країнами. Це, зокрема, угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чеської Республіки про науково-технологічне співробітництво, угода про співробітництво в галузі культури на 2012 - 2014 роки, а також  угода про співробітництво в галузі освіти та науки на 2012 - 2015 роки. 

Ця церемонія підбила підсумок одноденного перебування глави українського уряду у Празі, де Микола Азаров провів зустрічі з Президентом Чеської Республіки Вацлавом Клаусом, Прем’єр-міністром Петром Нечасом і Главою Сенату Парламенту Міланом Штехом.

Прем'єр-міністри України та Чехії порозумілися з ключових питань співробітництва. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Вже на спільному з колегою брифінгу Микола Азаров поділився своїми враженнями від візиту: «Я підтримую думку чеського Прем’єр-міністра про те, що інтенсифікація наших контактів на високому рівні сприятиме розвитку двосторонніх відносин». Зокрема, йдеться про активізацію двостороннього торговельно-економічного співробітництва, яке значно поліпшилося за останній рік. Скажімо, торік зростання обсягу товарообігу сягнуло 1,5 млрд доларів. При цьому Микола Азаров висловив сподівання, що до кінця року цей показник сягне 2 млрд.

Глави урядів висловили зацікавленість у розширенні економічної співпраці, яка має великий потенціал, зокрема, в енергетичній, машинобудівній, металургійній галузях, інфраструктурі, сфері відновлювальних джерел енергії, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.     

Зі свого боку Петро Нечас повідомив, що в сфері відновлювальних джерел енергії чеські компанії готові приходити зі своїми інвестиціями при підтримці на державному рівні. А Микола Азаров порушив питання про встановлення безвізового режиму для певних категорій громадян.

Український Прем’єр також висловив вдячність чеському колезі  за підтримку його країною євроінтеграційних процесів України і запросив відвідати Україну з офіційним візитом.

Звичайно, глава українського уряду не міг не торкнутися теми євроінтеграції, оскільки саме цього дня у Києві відбувався саміт Україна — ЄС. За його словами, під час роботи над Угодою про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом Україна завжди прагнула знайти компроміс і взаємоприйнятні рішення: «І це означало, що наш курс на європейську інтеграцію є стратегічним і не підпадає під жодні кон`юнктурні впливи». При цьому Микола Азаров додав, що ті компроміси, досягнуті під час проведення переговорів, є стратегічно важливими як для Європейського Союзу, так і для України.

Крім того, він вкотре висловив сподівання, що найближчим часом буде знайдено компромісне рішення у переговорному процесі щодо прийнятної ціни на імпортований з Російської Федерації газ: «Є надія на компроміс. Для нас це дуже важливо. Ми маємо увійти у новий рік з модернізованим рішенням, з нормальними цінами».

Микола Азаров продовжив, що останніми днями переговори між українською та російською сторонами із цього питання інтенсифікувалися. Водночас, вони проходять не просто, і це пов’язано з укладеними в 2009 році газовими контрактами на дуже невигідних для України умовах.

Микола Азаров також висловив співчуття народу Чеської Республіки у зв’язку зі смертю екс-президента Чехії Вацлава Гавела, повідомляє Укрінформ. «Не можу не висловити співчуття від імені українського народу та Президента народу Чехії у зв’язку з втратою видатного державного діяча, драматурга, пана Вацлава Гавела», — сказав Микола Азаров.