У 2012 році я відкрила своє приватне підприємство. Найманих працівників не маю. Являюсь платником єдиного податку. В 50 років пішла на пенсію як чорнобилець. В пенсійному посвідченні у графі «вид пенсії» вказано: за віком.

Прошу пояснити, чи маю я право застосовувати до себе пільгу щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у Пенсійний фонд?

Адже згідно з частиною четвертою статті 4 Закону  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (у редакції Закону  від 07.07.2011 року № 3609-VI) фізичні особи-суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком.

В. НЕМЧУК, с. Тахтаулове Полтавської обл.

Василь ЛИТВИНЕНКО,
директор департаменту
надходження доходів ПФ:

— Згідно з підпунктом 3 частини першої статті 7 та частини одинадцятої статті 8 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — закон) фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховують єдиний внесок у розмірі 34,7 відсотка на суми, самостійно визначені, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Відповідно до частини четвертої статті 4 закону (у редакції закону від 07.07.2011 року № 3609-VI) фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Згідно із Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсіонер — це особа, яка відповідно до цього закону отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім’ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим законом.

Зазначеним законом передбачені такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія у зв’язку з втратою годувальника та пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

Умови призначення пенсії за віком визначені статтею 26 цього закону.

Враховуючи вищезазначене, фізичні особи - підприємці, які отримують пенсію за віком зі зниженням пенсійного віку відповідно до статті 55 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», сплачують єдиний внесок на добровільних засадах після досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».