ПЕРСПЕКТИВА

Замість того, щоб їсти овочі з чужого городу, Україна могла б їх експортувати. Для цього у неї є все необхідне: родюча земля, сприятливі кліматичні умови, освічені кадри.

Але на вітчизняних ринках і в супермаркетах реалізовують єгипетську картоплю і турецькі помідори. Ця болюча тема стала предметом для жвавої дискусії на Міжнародній науково-практичній конференції "Інноваційні аспекти управління підприємствами аграрної сфери", що відбулася цими днями у Полтаві.

За словами завідувача кафедри маркетингу Полтавської державної аграрної академії Володимира Писаренка, Україна посідає сьоме місце в світі з експорту овочів, і одинадцяте - з імпорту. Здавалося, не все так погано. Але існуючий у нас рівень валового виробництва овочевої продукції не відповідає нашим можливостям. Виробляємо сьогодні до 9 мільйонів тонн овочів при середній урожайності 120-130 ц/га. А здатні виробляти значно більше.

Дефіцит овочів призводить до зростання цін на них. За інформацією Держкомстату, ціни на борщову групу овочів (буряки, цибуля, капуста тощо) останнім часом зросли в середньому на 23%. А насправді на ринках і в магазинах картопля й морква подорожчали вдвічі, капуста - втричі.

Науковець вважає, що основними причинами нестабільності на вітчизняному овочевому ринку є структурна диспропорція в галузі, де 90% овочевої продукції виробляє населення, а не колективні сільськогосподарські підприємства. Низьким залишається також рівень технологічного забезпечення виробників. Усе це впливає на собівартість продукції, робить її виробництво невигідним.

Окрім цього, відсутня належна кількість кагатів. Тож замість того, щоб споживати за рік нормативні 160 кг овочів на душу, вживаємо їх менше ста кг.

"Овочевий ринок непрозорий, стихійний. Люди, які займаються цим бізнесом, не платять податків", - говорить науковець. За його словами, особливо зріс імпорт овочів - утричі! - після вступу до ВТО. Учений порівняв: з 2005 р. по 2009 р. експорт овочів зріс у 2,5 раза, імпорт - у 15 разів!

Тож вітчизняним виробникам потрібна підтримка держави. Їх треба забезпечити пільговим кредитуванням на будівництво овочесховищ, крапельного зрошення, запровадити систему сертифікації тощо. Це враховано в програмі реформування галузі, зініційованій Президентом.

На Полтавщині є кілька базових овочевих господарств із розширеним виробництвом. Вони тісно співпрацюють з Головним управлінням агропромислового розвитку ОДА. Але оптового овочевого ринку в області так і не створили, бо держава не виділила на це кошти. Єдиний, напівтіньовий ринок овочів функціонує на Центральному міському базарі.

Утім, саме Полтавщина може стати базовою областю з нарощування виробництва овочів, що будуть конкурентоспроможними за кордоном. Це екологічно чиста продукція на зразок тієї, що виробляється у ПП "Агроекологія" Шишацького району. Цей досвід треба поширити на всю Україну.