Яйця — не лише незамінний білок, який людський організм не може синтезувати, а всі дев’ять незамінних амінокислот, таких необхідних для життєдіяльності людини. Проте незважаючи на всі корисні властивості, у декого яйця можуть спровокувати алергічну реакцію. Тож кому потрібно, а кому не варто споживати цей продукт, з’ясовував «Урядовий кур’єр».

Інфаркту можна уникнути

На думку дієтологів, яйця — один із найкорисніших продуктів, створених матінкою-природою. Адже одне яйце — це 6 грамів високоякісного білка, що становить 13% денної норми.

— Яйця засвоюються найкраще серед усіх білкових продуктів: майже  стовідсотково, — зазначає лікар-дієтолог віце-президент Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська. — Для порівняння: засвоюваність молока становить 83%, сиру — 75%, м’яса — приблизно 70%, риби, зернових, бобових — 52—66%. Саме тому яйця рекомендують хворим, дітям та вагітним. Також вони відновлюють клітини нервової системи, поліпшують пам’ять. Адже яйце містить приблизно 113 міліграмів такої речовини, як холін, — головного  компонента клітинних мембран і забезпечує їхню пластичність, цілісність, отже, і здоров’я всіх органів. Особливо багато холіну в нервових клітинах та їхніх відростках, які передають нервовий сигнал від клітини до клітини та від клітини до м’язів. Тому холін має особливе значення для функціонування мозку і периферійної нервової системи.

Яйця детоксикують організм. Адже холін — гепатопротектор, тобто він захищає клітини печінки від старіння, ушкоджень, мутацій і відновлює їх, поліпшуючи роботу печінки загалом. Загальновідомо, що печінка — головна лабораторія організму, через яку проходять усі речовини, що надходять з їжею. І саме у печінці знешкоджуються всі токсичні речовини, які потрапляють в організм. Холін та лецитин, що містяться у жовтку, запобігають відкладенню жиру в клітинах печінки, так званому жировому гепатозу, або жировому переродженню печінки, який трапляється майже у 80% людей, що мають надмірну масу тіла та страждають на ожиріння. Холін також захищає та відновлює клітини нирок.

Цікаво, в магазинних яйцях також багато цінних для організму речовин?. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Протизапальне  від курки

Ще одна корисна властивість яєць — протизапальний вплив на організм. 

— У людей, в раціоні харчування яких достатня кількість холіну і бетаїну, на 20% знижуються запальні процеси в організмі порівняно з тими, в кого харчування бідне на холін. Про це йшлося в американському журналі клінічного харчування, — розповідає Оксана Скиталінська. — Також холін, крім яєчного жовтка, є у соєвих бобах та деяких інших продуктах, а бетаїн — у буряках та шпинаті.

Ще одна перевага яєць — вони запобігають інфарктам, інсультам і хворобі Альцгеймера.

Науковці університету Айова виявили, що понад 90% американців мають дефіцит холіну. Зокрема це стосується підлітків, чоловіків  та вагітних. При дефіциті холіну сповільнюється поділ клітин мозку плоду, і занадто багато мозкових клітин передчасно відмирають. Тому вагітним дуже важливо отримувати достатньо холіну, оскільки він необхідний для розвитку мозку і пам’яті плоду. Майже однакові дослідження проводили науковці медичної школи університету Північної Кароліни та університету Дюк. В Україні, на жаль, таких досліджень не проводили.

Американська національна академія наук рекомендує для щоденного споживання холіну вагітним і матерям, які годують груддю, 550 мг і 450 мг відповідно. Джерела холіну в розрахунку на 100 грамів: яловича печінка — 355 міліграмів, сушені боби сої — 116 міліграмів, зародки пшениці — 152 міліграми, тріска — 83 міліграми, курятина — 70 міліграмів, лососина — 65 міліграмів.

Крім того, яйця багаті на докозагексаєнову кислоту — речовину, сконцентровану в тих ділянках головного мозку, де відбувається найбільша активність: кора, сітківка, синопсиси (місця передачі сигналу від клітини до клітини). У кожному грамі жовтка (домашні яйця) міститься приблизно 6,6 міліграма докозагексаєнової кислоти, а у куплених в супермаркеті цей показник дорівнює 1,09 міліграма.

Яйця позитивно впливають і на нашу шкіру — освіжаючи її, а також нормалізують роботу репродуктивної та імунної систем. А все тому, що в них багато поліненасичених жирних кислот, які відіграють провідну роль у профілактиці серцево-судинних і нервових захворювань, а також каротин і селен, антиоксидантні властивості яких важливі для поліпшення стану шкіри, правильної роботи репродуктивної системи та запобігання раковим захворюванням. 

Щойно знесені —  не завжди доречні

Попри всю користь цього продукту, є категорії людей, яким його не варто вживати. Передусім яйця не слід їсти тим, у кого на них алергія. Найчастіше алергічні реакції спричиняє білок.

— Не варто вживати яйця людям, які мають порушення холестеринового обміну: це коли у крові виявляють багато так званого поганого холестерину, — переконує Оксана Скиталінська. — Лікарі інколи його називають ліпопротеїдами низької щільності. Людям із цукровим діабетом кількість яєць варто обмежити до трьох на тиждень. Звичайна людина може з’їдати по одному яйцю на день, тобто 7 штук на тиждень. За словами Анатолія Довгого експерта інтернет-магазину спортивного харчування https://super-men.com.ua/ : "Якщо йдеться про спортсмена чи вагітну жінку або людину, яка потребує відновлення після хвороби, то кількість можна збільшити до двох на день. Але це стосується цілих яєць. Білків може і має бути значно більше, оскільки яєчний білок є найчистішим і найбільш засвоюваним природним джерелом білків, необхідних для нарощування м'язової маси. А ось людям похилого віку на день бажано вживати не більше одного цілого яйця і додатково ще одного білка."

Цікаво, що пити сирі яйця дієтологи не радять, оскільки в їхньому білку міститься речовина звідин, яка не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті людини, натомість зв’язує біотин (вітамін Н). Якщо систематично вживати сирі яйця, можна спровокувати гіповітаміноз, що виявляється сухістю шкіри, випадінням волосся, порушенням роботи серця, низьким тиском крові, депресією, сонливістю. Єдине, що можна вживати у сирому вигляді, — жовтки. Проте попередньо яйце варто ретельно вимити в дуже теплій воді з милом.

Загалом яйця вважають свіжими протягом тижня, але тільки тоді, коли їх зберігали за температури, не вищої за 20ОС, після цього вони стають столовими, тобто їх можна їсти за умови термічної обробки.

— Звісно, домашні яйця корисніші, бо курка клювала все що їй заманеться: зерно, овочі, зелень, а не отримувала готові корми, в які додають спеціальні добавки, — зауважує Оксана Скиталінська. — Зрозуміло, що, живучи в місті, нелегко купити домашні яйця. Тому, якщо хочеться отримати максимальну користь від яєць, потрібно знайти «свою» бабусю в селі й у неї купувати яйця. Проте не варто думати, що магазинні яйця менш корисні: це повноцінний продукт, адже в них також багато цінних для організму речовин.