Хоч до Нового року ще місяць, проте попит на вітання від Діда Мороза й Снігуроньки чималий уже сьогодні. Особливо якщо хочеться організувати щось незвичне. І хоч задоволення це не з дешевих, українці готові платити втридорога, аби лише бути оригінальними. 

Тож аби дізнатися, які саме вітання замовляють найчастіше, звертаємося до кількох агенцій з організації свят і розпитуємо, на що вони готові піти за наші гроші.

Монстр-паті в моді

Спочатку вирішуємо організувати свято дітям. Для цього зателефонували в агенцію, яка спеціалізується на організації свят для малечі. Причому розташовується агенція в одному зі спальних районів столиці, тому ціни мали б бути не дуже високими. Мали б бути, але... Вартість виїзних новорічних програм у Києві обійдеться в 2250 гривень за 2 години, 1,5 години — 1800 гривень, 1 година — 1350 гривень, 30 хвилин — 950 гривень. За ці гроші на свято в дитсадок, школу, кафе чи додому приїдуть кілька артистів і серед них у ролі  ельфа. Причому для дітей різного віку в агенції радять вибрати різних персонажів. Єдиний, хто виступає разом з усіма обраними героями, — ельф, який проводитиме відеозйомку і допомагатиме Дідові Морозу й іншим.

— Дітям 3–6 класів дуже сподобається, якщо їх привітає Дід Мороз, граф Дракула й учениця Monster High Нефера Де Ніл. Не дивуйтеся такому нагромадженню слів із різних мов: діти дуже добре знають цих персонажів, і повірте, вони їм дуже подобаються. Сьогодні банального Діда Мороза та Снігуроньку вже ніхто не запрошує, — радить працівниця однієї зі столичних агенцій з організації свят Олена Міленко. — Це буде вечірка, на якій діти перетворюватимуться на фантастичних персонажів. Наприклад монстрів, привидів, які братимуть участь у різноманітних конкурсах. Також дітям розмалюють обличчя, тобто нанесуть аквагрим. І завершиться вечірка запальними танцями маленьких монстрів.

Дітям молодших класів краще замовляти Діда Мороза, пірата й піратку. Школярі разом зі святковими персонажами вирушатимуть на пошуки острова скарбів та піратського золота. Також дітей посвячуватимуть у пірати, на них чекають конкурси, сюрпризи. Завершиться дійство запальними танцями і салютом із мильних бульбашок. Насамкінець школярі отримають у подарунок чарівні палички. А ті, хто брав активну участь у конкурсах, — ще й новорічні маски, картинки, стикери, цукерки.

А ось для малечі дошкільного віку краще замовити Діда Мороза в компанії зі Смурфіком або Сніговичком, Лунтіком чи Фіксиком, які співатимуть і гратимуться з малечею й вислухають вивчені заздалегідь віршики. І насамкінець роздадуть подарунки з цукерками. Вартість такого привітання обійдеться приблизно в 1000 гривень за годину, проте актори виступатимуть лише в групі, де не більш як 35 діток. Подарунки батьки купують самостійно. До 25 грудня вільні актори ще є, а от на пізніше потрібно вже уточнювати конкретну дату і час, адже деякі дні в них повністю розписані.

В іншій агенції розповіли, що Дід Мороз може завітати в гості додому до дитини як зі своєю внучкою Снігуронькою, так і з пінгвіном, ялинкою, білочкою, оленятком. Виступ Дідуся з кимось зі звіряток триватиме 30 хвилин, а його програма попередньо обговорюється разом із батьками. Вартість привітання — від 800 гривень і до 1600, якщо гості прийдуть 31 грудня.

Звісно, можна запросити в гості Діда Мороза та Снігуроньку, які візьмуть лише 200 гривень за 30-хвилинний виступ. Проте не факт, що до вас завітає тверезий дідусь, а не його просякла алкоголем копія, від подиху якої дорослим потрібно буде шукати закуску. До речі, в усіх агенціях нас переконували, що Дід Мороз та його оточення буде виключно тверезим, тому їх навіть не варто спокушати. Якщо ж клієнт захоче пригостити казкових гостей, то краще хай дасть пляшку із собою.

Коні в ліфтах не їздять

Особливо переймаються нестандартними привітаннями в компаніях. Більшість із них уже й не знають, чим здивувати колег та партнерів. Тому організатори свята подекуди перевершують самі себе. Наприклад, за бажанням клієнта Дід Мороз може завітати в офіс через вікно. Проте бажано, щоб офіс розташовувався на першому поверсі. Хоч і на 25-й поверх знайдеться Дід Мороз-висотник, але його привітання коштуватиме  дуже недешево! В середньому від 2 тисяч гривень за 30 хвилин.

— Вся складність у тому, щоб домовитися з власником будівлі, аби він пустив нашого героя на дах, з якого потім потрібно буде спускатися, — розповідає організатор свят Аліна Маликова. — Але одразу попереджаю, що в прокуратуру, міліцію й у вікна інших державних установ із такими привітаннями наші актори не полізуть! Там не у всіх гарне почуття гумору.

Оскільки рік, що настає, за східним гороскопом буде роком Коня, можна замовити привітання казкового персонажа, який завітає верхи на породистому жеребцеві.

— Якщо клієнт хоче, щоб Дід Мороз був на коні, — він буде! — переконує Аліна Маликова. — Головне — це гроші. Адже таке привітання, самі розумієте, не може дешево коштувати, оскільки треба буде заплатити за оренду тварини, та й знайти актора, який зможе впоратись із конем. До речі, за таких умов привітання відбуватиметься на вулиці, адже кінь не піде в приміщення. Втім, якщо офіс на першому поверсі, можна й це організувати. Ліфти ці тварини недолюблюють, а по сходах стрибати також не будуть.  

А якщо Бровко естет?

Цікаво, що замовити святкових гостей бажають не лише для людей, а й для… наших менших друзів.

— Привітання для вашого песика?! А він не агресивний, не вчепиться в бороду Діда? Якщо ні, ми можемо привітати, якщо ви так хочете, але це буде трошки дорожче, ніж звичайно, адже йдеться про нестандартну послугу, — дивується менеджер донецької агенції з організації свят Валентина Іваницька. — 30-хвилинний виступ обійдеться приблизно в тисячу гривень. Проте одразу попереджаю: якщо тварина не захоче дивитися виступ, гроші не повернемо. Самі розумієте, актори їхатимуть і працюватимуть, а реакцію тварини передбачити неможливо.

Тож, як показує наше невеличке дослідження, актори готові привітати кого завгодно і майже де завгодно. Головне, щоб було чим за дивацтва платити.

До речі. Порівняно з минулим роком, ціни на новорічні вітання практично не змінились. Якщо щось і подорожчало — то зовсім не суттєво.