Напружена ситуація навколо міста Щастя, де розташований стратегічний для краю об’єкт «ДТЕК-Луганська ТЕС», змусила фахівців розробити кілька варіантів програм, як в аварійній ситуації зберегти станцію. Основний стратегічний принцип: обидва об’єкти пов’язані між собою — якщо перший зупиниться, то перезапуститися йому допоможе другий.

Повернення  до вугілля

Нині додаткову електроенергію на Сєверодонецькій ТЕЦ виробляють шляхом надання додаткових лімітів природного газу. Але фахівці вбачають перспективи у спалюванні вугілля.

— До 1980 року наші котли працювали на вугіллі, — розповідає головний інженер Сєверодонецької теплоелектроцентралі Олександр Федічкін. — Тепер профільному міністерству передано кілька варіантів програм, як можна зберегти станцію в аварійній ситуації. Зокрема там є техніко-економічне обгрунтування роботи з урахуванням будівництва котлів на вугіллі. З огляду на те, який варіант затвердять, буде визначено джерело фінансування, але в будь-якому разі знадобиться близько 2 мільярдів гривень для будівництва котла ЦКШ (циркулюючий киплячий шар), який працюватиме на вугіллі. Можна буде використовувати вугілля, яке видобувають на шахтах Лисичанська, що розташовані поряд. 

АТО майже не позначилася на долі Сєверодонецької ТЕЦ: в місті не працювали влітку під час бойових дій через небезпеку для людей. Але ремонтну кампанію не було зірвано, все надолужили. Технологія роботи станції така, що під час опалювального сезону вона не тільки постачає споживачам «теплий подих батарей», а й додаткову електроенергію. Саме це змусило в нових реаліях уважніше придивитися до можливостей Сєверодонецької ТЕЦ.

«Луганщина відключена від Єдиної енергетичної системи України, тож тепер якщо Щастинська ТЕЦ зупиниться — вся українська частина області залишиться без електроенергії. Станція в Сєверодонецьку набагато слабша, але її стратегічне значення в тому, що в аварійній ситуації вона дасть електроенергію трьом містам. Працюватимуть котельні, водонапірні станції й каналізаційні системи. Взимку це дуже актуально. Міста не будуть заморожені», — підкреслює заступник голови Луганської ОДА Володимир Грицишин.

Головний інженер Олександр Федічкін стверджує, що до 1980 року котли станції працювали на вугіллі. Фото автора

Ставка більша за життя

Потужність Сєверодонецької станції — 50 мегават на годину. Але за потреби вона, за словами Олександра Федічкіна, може давати майже вдвічі більше.

Чи вистачить цієї потужності для півночі області? Експерт, керівник порталу «Енергетика України» Олексій Чернявський вважає, що «запуск Сєверодонецької ТЕЦ не врятує область». Він зазначив, що електрична потужність Сєверодонецької ТЕЦ не перевищує 30 МВт, тоді як Луганська ТЕС навіть в аварійному режимі може давати до 300 МВт, тобто в десять разів більше. У мирний час область споживала 1100 МВт електроенергії.

Того, що енергозабезпечення області тримається здебільшого на Луганській ТЕС, не спростовують і сєверодонеччани. Та оцінити ставку на Сєверодонецьку ТЕЦ дедалі важче.

«Луганська ТЕС у місті Щастя — на самій лінії вогню, її постійно обстрілюють, і в будь-який момент область може залишитися без світла. В такий непростий час життєво необхідно мати резерв», — підкреслює голова Луганської ОДА Геннадій Москаль.

Саме тому очільник області тримає під особистим контролем роботу Сєверодонецької теплоелектроцентралі. Не допустити нового Алчевська нинішньої зими в разі непередбачених подій допоможе саме ця теплоцентраль, що за умов надання необхідних лімітів газу готова виробляти електроенергію.

Щоправда, попри те, що Луганщина відключена від Єдиної енергетичної системи України, це не рятує край від віялових відключень електроенергії. Парадокс? Пояснення просте: установи, організації та громадяни, які живуть на контрольованій українським урядом території, намагаються розраховуватися за електроенергію. А ось від самопроголошеної «ЛНР», де опинилася більшість жителів  області, жодних грошей не надходить. Наприклад, за вересень цього року ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» отримало тільки 9,3% оплати за поставлену електроенергію. Заборгованість за цей місяць становить 151,9 мільйона гривень, а за 9 місяців — 215,6 мільйона. І чому через борги одних повинні страждати інші?

Геннадій Москаль просить державне підприємство «Енергоринок» врахувати це під час віялових відключень електроенергії, які останніми тижнями відчувають жителі підконтрольної Україні території області.