АКЦЕНТ

За даними «Ukrainian Energy Index—2012», підвищення енергоефективності до рівня країн ЄС  надало б можливість заощадити 13,8 млрд євро 

Для нашої країни надзвичайно актуальним залишається питання раціонального використання енергоресурсів. На думку експертів, успішне розв’язання цієї надзвичайно важливої проблеми гарантувало б Україні енергетичну, а отже, й національну безпеку. Адже не перший рік у країні спостерігається складна ситуація в енергетичній галузі, пов’язана з постачанням енергоносіїв і платою за їх споживання. Вона не найкраще впливає на економічний та соціальний «настрій» держави та її громадян. Проблеми морального і технічного зносу основних енергетичних фондів, аварійний стан тепломереж, застаріле і енергоємне обладнання у промисловості, незадовільний рівень теплоізоляції будівель давно вже стали загальнонаціональними. І єдиним шляхом для їхнього успішного розв’язання вважають експерти, може стати передусім енергозбереження. 

За даними другого рейтингу енергоефективності регіонів, складеного «Ukrainian Energy Index—2012», в Україні лише 43% енергоресурсів використовується ефективно. Найкращі показники з їхнього використання у Вінницькій, Херсонській, Закарпатській областях, а найнижчі — у Дніпропетровській, Луганській та Запорізькій. «Створюючи цей рейтинг другий рік поспіль, ми мали на меті привернути увагу уряду, реального сектору економіки і всіх громадян нашої держави до питання раціонального використання енергоресурсів; акцентувати на тому, що заощаджувати їх життєво необхідно», — розповідає Наталія Ємченко, директор із зв’язків з громадськістю і комунікаціями СКМ, акціонером якого є і Рінат Ахметов.

Перший рейтинг свого часу здобув широке визнання експертів енергетичного ринку і став основою для практичної роботи органів місцевої виконавчої влади, інструментом оцінки заходів з енергоефективності. Другий, «UEI-2012», на відміну від попереднього, в якому було проаналізовано енергоспоживання регіонами у 2008 році, не лише роз’яснює різницю в енергоефективності між областями, а й показує динаміку змін, що відбулися у секторах економіки.

За його даними, найгірша ситуація у промисловості, де рівень енергоефективності становить усього 25,7% показника країн ЄС. У сільському господарстві цей показник не набагато вищий — 31,5, у секторі послуг — 47,7, у житлово-комунальному господарстві — 62,1%. За підрахунками, наведеними в рейтингу, якби промислові споживачі енергії перейшли на обладнання, аналогічне тому, яке використовують у ЄС, вони щорічно заощаджували б 7,97 млрд євро, житлово-комунальний сектор зберіг би 3,93 млрд євро, а сектор послуг та аграрний — 980 і 670 млн євро відповідно. (Детальніша інформація на сайті рейтингу http://energy-index.com. ua/uk/)

Показник відставання в ефективності використання енергії нашої країни порівняно з ЄС становить у середньому 35% в «енергоблагополучних» регіонах і майже 70%, сказати б, у відстаючих. Водночас його підвищення до європейського рівня надало б можливість скоротити кінцеве споживання паливно-енергетичних ресурсів на 57%. За рахунок цього лише у 2010 році Україна могла б заощадити 31,9 млн тонн у нафтовому еквіваленті, або 13,8 млрд євро у грошовому. Це відповідає приблизно 39 млрд кубометрів природного газу — більше, ніж його річний імпорт із Росії.

Альтернативні види енергії заощаджують природні ресурси, що вичерпуються. Фото з сайту litw.ru

Голова Державного агентства з енергоефективності і енергозбереження Микола Пашкевич упевнений, що дані рейтингу буде використано під час створення регіональних програм у сфері енергоефективності. «Безумовною заслугою рейтингу «UEI-2012» є можливість порівняти рівень енергоефективності регіонів з урахуванням структури економіки. Такий підхід, рекомендований Міжнародним енергетичним агентством, надає можливість набагато точніше виміряти і порівняти енергоефективність вітчизняної економіки з ідентичними даними інших, більш розвинених країн», — вважає Микола Пашкевич. За його словами, нині Україна працює над підвищенням коефіцієнта цього показника і розробляє нові проекти альтернативних видів енергії. Але без розуміння кожним громадянином нашої країни самої сутності ефективного, економного користування енергоресурсами неможливо створити енергетично незалежну країну, побудувати державу європейського рівня з усіма її соціальними й економічними стандартами.

На відміну від більшості країн, де основною рушійною силою запровадження ідеї енергоефективності є держава, в Україні розуміння цієї потреби йде від бізнесу. Приміром, СКМ не тільки предметно займається цим на своїх підприємствах, а й чимало робить для підвищення енергоефективності країни загалом. Лише у 2011 році інвестиції компанії в охорону навколишнього середовища і енергоефективність становили 5,5 млрд грн.

Чимало проектів реалізувала група СКМ і для підвищення рівня енергоефективності в регіонах, де вона присутня. Зокрема, за програмою «Енергоефективність в комунальному секторі» компанія інвестувала торік 3 млн 728 тис. грн, а цього року — вже майже 25 млн грн. Приміром, у місті Курахове Донецької області проведено енергоаудит системи теплозабезпечення, розроблено проект центральних теплових пунктів міста, зроблено наладку і регулювання всіх теплових мереж, встановлено лічильники гарячої води для міських кварталів, у двох дитячих садках і кількох житлових будинках капітально відремонтовано систему опалення, встановлено розподільні вузли і лічильники тепла. У Павлограді Дніпропетровської області, окрім проведення енергоаудиту міської системи теплозабезпечення і типових приміщень міської забудови, розробки муніципального енергоплану, в загальноосвітній школі замінено вікна і двері, проведено капітальний ремонт системи опалення. Подібні проекти реалізовано компанією ДТЕК у містах Зеленодольськ, Добропілля, Кіровське, Зугрес, Енергодар, Ровеньки, Свердловськ, Бурштин, Ладижин та інших.

Перед людством дедалі гостріше постає проблема вичерпності природних ресурсів, особливо енергетичних запасів. Світові поклади нафти, газу, вугілля постійно тануть. Тому в сучасному суспільстві вже сформувалося розуміння вичерпності цих запасів та назрілої потреби бережливого й ефективного їх використання. А для того, щоб не залишитися без енергії, потрібно, не відкладаючи на потім, уже сьогодні вживати практичних заходів з економного використання ресурсів, розробляти та знаходити нові джерела їх видобування. Але при цьому чітко усвідомлювати, що видобування і використання енергії мають бути невіддільними від ощадливого і ефективного її використання.