ЯКІСТЬ ОСВІТИ

За попередніми підсумками незалежного зовнішнього оцінювання,  956 його учасників набрали по 200 балів на всіх випробуваннях
 

Все. Майже фінал, адже цього тижня, як повідомила директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева, буде поставлено останню крапку в перевірці і повторній перевірці робіт претендентів на вступ до вищих навчальних закладів. Як ми вже повідомляли, для участі у випробуваннях зареєструвалося майже 329 тисяч учасників — на 71 588 осіб більше, ніж торік. За попередніми підсумками, 956 з них набрали на всіх випробуваннях максимальні 200 балів. На жаль, зазначила Ірина Зайцева, їхні прізвища не оприлюднять: це буде порушенням закону про захист персональних даних. Звичайно, в областях хочуть знати своїх героїв, аби відзначити їхні та їхніх педагогів досягнення. Тому регіональні центри зайнятості можуть звернутися до кожного переможця, аби той дав письмову згоду на оприлюднення його прізвища.

Незабаром вони шукатимуть себе у списках студентів вишів. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Ірина Зайцева зазначила, що зовнішнє незалежне оцінювання пройшло без ускладнень. Не виникало й фінансових проблем, оскільки у зв’язку зі збільшенням кількості його учасників Верховна Рада ухвалила відповідні зміни до бюджету.
 

Позитивно посадовець також оцінює цьогорічні нововведення: скорочення предметів, знання з яких перевірялись, з п’яти до чотирьох. Завдяки цьому явка учасників зросла, — скажімо, на екзамен з математики, — до 93% (торік — 87).

Виправдали себе й металодетектори, завдяки яким вдалося уникнути 399 порушень. Проблему боротьби з ними у жовтні обговорить профільне міністерство за участі представників правоохоронних структур.

Щодо апеляцій, то їх подано 8783, найбільше — з української мови і літератури. Спірні питання розглядають предметні фахові комісії. Результати виконання більшості робіт залишаються без змін. Приміром, з біології розглянуто 694 заяви. Без змін залишили 691 роботу. У трьох випадках балів додали.

Ірина Зайцева повідомила, що кількість тих, хто набрав максимальні 200 балів, майже не змінилася. Так, з математики в 2010 році таких учасників до загальної кількості було 0,2%, в 2011-му — 0,16, а в 2012 р. — 0,2 %.

Станом на 8 годину 10 липня участь у вступній кампанії взяли 200 064 особи. Електронною системою подання заяв на вступ скористалися 34 187 абітурієнтів.

МОВОЮ ЦИФР

ТОП-5  найпопулярніших вишів України  (за кількістю поданих заяв на вступ)

♦ Київський національний університет імені Т. Шевченка (15 567 заяв);

♦ Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» (14 016 заяв)

♦ Національний авіаційний університет (12 689 заяв)

♦ Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова (8 295 заяв)

♦ Харківський національний університет ім. В. Каразіна (8 160 заяв)

За даними Міністерства освіти і науки, молоді  та спорту України