ТАРИФИ

Столична влада пояснила, що впливає на підвищення цін

Гаманцям киян знову загрожує схуднення. З 1 лютого в Києві запроваджуються нові тарифи на житлово-комунальні послуги. Це пов'язано з тим, що з 1 січня Національна комісія регулювання електроенергетики, на яку покладено функцію регулювання і формування тарифів, підвищила тарифи на теплову енергію для потреб населення на 35%. Щоправда, чутки про 50% подорожчання тарифів на послуги ЖКГ в Києві виявилися дещо перебільшеними, але все ж збільшаться вони суттєво.

Так, оплата за централізоване опалення і гаряче водопостачання зросте на 28,8%. Вочевидь, "загрозою" для гаманців стане й плата за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Але вона встановлюватиметься окремо по кожному будинку - залежно від того, які послуги люди захочуть отримувати, розміру прибудинкової території тощо. Проте тут "можливі варіанти". Фахівці зауважують, що найкращим методом для киян, які хочуть зменшити вплив підвищення тарифів на свої гаманці, є право самим формувати такі тарифи - за умови створення ОСББ. Адже тоді люди можуть самі вирішувати, які послуги вони хочуть отримувати, а від яких можуть відмовитися чи виконувати певні роботи самотужки.

А щодо подорожчання тепла і гарячої води - тут споживачі не мають варіантів для цінових маневрів. Адже левову частку в складі тарифів на них становлять енергоресурси.

"Нові" платіжки прийдуть у березні 

Перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, коментуючи цю непопулярну новацію, зазначив:

- Ми розуміємо, що цей важкий етап все одно доведеться пройти, але міська влада розробила низку запобіжних заходів, аби пом'якшити для киян перехід на нові тарифи.

Першим з таких пом'якшуючих заходів Олександр Мазурчак назвав те, що нові тарифи в Києві будуть введені з 1 лютого, а не з 1 січня. Платитимуть люди по-новому фактично з березня, коли до кінця опалювального сезону залишиться півтора місяця. За його словами, міська влада пішла на такий крок, аби максимально знизити навантаження на сімейні бюджети киян. В цілому перенесення підвищення тарифів на місяць коштуватиме міському бюджету майже 300 млн грн., оскільки постачальники теплової енергії переходять на нові тарифи для житлово-комунальних підприємств вже з 1 січня.

Також, зазначив посадовець, із введенням нових тарифів очікується збільшення кількості бажаючих оформити житлові субсидії. Він нагадав, що нині діє спрощений порядок їх нарахування. Згідно з законодавством, право на субсидії мають усі громадяни, що сплачують за житлово-комунальні послуги більше 15% (для працюючих громадян) або 10% (для непрацюючих) від сукупного сімейного середньомісячного доходу. Зараз у Києві працює понад 100 філій органів соціального захисту при житлових організаціях. Телефони Головного управління соціального захисту населення, до якого можна звертатися із запитаннями щодо нарахування субсидій: 404-46-43 та 404-36-46.

Знижка для дисциплінованих

Є приємна новина й для тих, чиї доходи не дають права на субсидію. Київська влада обіцяє пільговий тариф, тобто знижку для сумлінних платників комунальних послуг - хто до 20 числа кожного місяця оплачує житлово-комунальні послуги. Раніше голова КМДА Олександр Попов висловлювався за те, щоб ввести для тих, хто платить своєчасно, 10% знижки "на все", але нині виявилось, що сума знижки на "комуналку" буде диференційована.

Так ось, за останньою інформацією, за опалення та гаряче водопостачання сумлінні платники зможуть сплачувати на 6% менше, за утримання будинків та прибудинкових територій -на 10% менше.

- Сьогодні заробітна плата двірника - 1000-1500 грн. Тому і дефіцит робочих рук тут величезний. Із введенням нового тарифу першочергова увага приділятиметься підвищенню якості послуг, і це питання влада бере під жорсткий контроль, -наголосив Олександр Мазурчак.

За словами фахівців, тарифи на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що діяли досі, покривали менш ніж 60% собівартості послуг.

КОМПЕТЕНТНО

Олександр ПОПОВ,
голова КМДА:

- Щодо тарифів, на мою думку, не може так бути, щоб збільшення ціни на енергоносії не тягло за собою збільшення цін на житлово-комунальні послуги. Сьогодні вже є рішення НКРЕ про збільшення на 35% вартості тепла і гарячої води. КМДА є структурою, яка автоматично має виконати це рішення, - задля того, щоб не мати серйозних проблем у наданні цих послуг.

Якщо ми з 1 лютого не реалізуємо таку цінову політику в місті, то в лютому Київ змушений буде сплатити 200 млн грн різниці в тарифах. У бюджет ми такі суми не закладаємо. Тому і державна політика, й фінансово-економічні показники говорять про те, що ми такі рішення повинні виконувати. Але я зараз опікуюсь тим, що нам потрібно впровадити в Києві різні підходи до визначення тарифів. Наприклад, я маю на увазі так званий пільговий тариф - коли кияни, які сплачують вчасно, платитимуть менше, ніж ті, хто своєчасно не платить.