Сто п’ятдесят дві тисячі двісті дві гривні. Саме стільки кияни (формально — бюджет Київзеленбуду, але грошики ж із нас беруть на його роботу) втратили через незаконне вирубування дерев на санітарно-захисній смузі, яка захищала жителів столичної вулиці Лятошинського від смороду й отрути Великої кільцевої дороги.

Порубали дерева понад рік тому, серед ночі в лютому, коли громадськість переймалася подіями Майдану. Однак знайшлися небайдужі, які чотири рази викликали міліцію. Та приїхала вона у свинячий голос, коли браконьєрів уже і сліду не стало. На місці злочину залишилися пеньки від ста семи великих дерев.

Попри масштабність і резонансність злочину, винуватців не знайшли і досі. Наче все відбувалося в темному лісі, а не на узбіччі жвавої київської траси та навпроти універсаму, який працює цілодобово. І наче діяв якийсь таємничий сіроманець-одинак, а не бригада, оснащена потужною технікою.

Нероби в краватках

Після першої серії звернень автора до київської влади Київзеленбуд посадив на місці зрубаних нові дерева. Та вижити їм не вдалося. Знову «хтось» час від часу поливав дерева отрутою, тож уже в середині минулого літа саджанці перетворилися на цурпалки.

А ще через кілька місяців місце вирубки обгородили парканом. Закон таке робити забороняє без відповідного дозволу, отже паркан був «лівий». Та ні міські служби, яким автор надіслав другу серію запитів, ні прокуратура дієвих кроків до припинення цього беззаконня не зробили. В усіх відписках значилося, що справді на вулиці Лятошинського, 14, є спроба проведення будівельних робіт, але жодних дозволів ми, чесні й непідкупні чиновники, не надавали. Понад те, ми видали суворі приписи «бєзобразіє припинити».

Відкрию вам секрет: ніхто з цих чиновників на місці подій не був. Бо якби був, то побачив би, що йдеться не про Лятошинського, 14. По-перше, за цією адресою стоїть будівля вже згаданого універсаму. По-друге, частина документів, які аналізували чиновники, стосується не паркану, а будівництва напроти нього — на території знищеного «інвесторами» ринку. Це теж варта уваги і контролюючих служб і правоохоронних органів історія, але історія інша.

Вирубка взагалі не має адреси. І це місце ніяк не може бути ні обгороджене, ні згодом забудоване. Бо ця вузька ділянка землі між вулицею Лятошинського та Окружною дорогою, як уже зазначалося, має надважливе значення для наших легень. Цитую державні санітарні норми і правила: «Для захисту від шуму і загазованості вздовж доріг слід передбачати смуги зелених насаджень шириною не менше 10 м». Не менше! У цьому разі десяти буде замало, бо рух на Окружній за останні десять років зріс настільки, що протикомарині сітки на вікнах сусідніх будинків чорніють від масної кіптяви й пилу вже через два тижні після їхньої післязимової появи.

Отже, всі два десятки відповідей, які автор отримав від чиновників Київської міськдержадміністрації та її підрозділів, чиновників Голосіївської РДА, — відписки. Ніхто не захотів ні вникати в проблему, ні щось зробити для її розв’язання. Чи варто нам, народу, утримувати таких слуг? Платити їм зарплату? Оплачувати теплі кабінети й зручні крісла?

Кому вигідно?

Це перше запитання, на яке шукає відповідь слідчий у будь-якій кримінальній справі. У цій, порушеній за фактом вирубування, слідчий знизує плечима: хто його знає. Отакої! Та подивіться на величезний торговельний павільйон, який постав на місці зрубаних дерев, і вам, дорогий мій Шерлоку, стане все зрозуміло. Згідно з відповіддю департаменту містобудування та архітектури, будівництво здійснює (вже здійснило!) ТОВ «Теремки-2». Між містом і цим товариством укладено договір, про який чомусь не було інформації у попередніх офіційних відповідях.

Депутат Київради Галина Янченко та її помічники провели невелике розслідування. Статутний фонд ТОВ «Теремки-2» становить 5 мільйонів гривень. Внесли їх Євген Івченко та Андрій Ямковий. Євген Івченко, який знайшов аж три мільйони для статутного капіталу, у сфері МАФізованого бізнесу людина не нова. Судячи з протоколів спецкомісії, створеної ще розпорядженням голови КМДА Олександра Попова у 2012 році, яка визначає порядок розміщення МАФів у столиці, Івченко як представник ГО «Асоціація власників малого бізнесу та малих архітектурних форм» мав змогу активно лобіювати МАФіозні інтереси.

Гадаю, якщо покопатися, то випливуть й інші цікаві факти. Зокрема цікаво: пан Івченко М. В., який був секретарем цієї комісії, — однофамілець Є. Івченка чи родич?

Тим часом у монстроподібному МАФі, заради якого невідомі особи знесли зелені насадження, з’явилися різного роду магазини й магазинчики. Серед них —  Roshen. Цей магазин є на офіційній сторінці корпорації. Активісти, щоправда, помітили важливу деталь. На офіційному сайті Roshen адреса МАФу зовсім інша — Лятошинського, 14, за якою, як автор вже зазначав, розташований універсам. Дуже великі сумніви, що ця історія відома Президентові України, з іменем якого кожен у нашій країні пов’язує цей бренд. Не той масштаб.

Журналісти одного з телеканалів вирішили записати з цього приводу коментар у представника корпорації. Представник повідомив, що за документами (вочевидь, на земельну ділянку), які вони перевірили, все гаразд. Але на вимогу громади готові пристати. Проте обіцянка прозвучала не дуже переконливо.

Як варіант у корпорації пропонують активістам замість зрубаних висадити дерева в будь-якому іншому місці й зазначають, що у відкриття магазину були вкладені кошти. А ще в майбутньому обіцяють відповідальніше підходити до вибору місця розташування своїх закладів.

Але така позиція не задовольняє ні жителів мікрорайону, ні активістів, які наполягають на тому, що санітарно-захисну смугу слід відновити. Адже цукерками не надихаєшся. «Будівництво в санітарно-захисній смузі заборонено, навіть якщо Roshen не знав, що там санітарно-захисна смуга. Це не звільняє їх та «Теремки-2» від відповідальності. До того ж за законом таку споруду повинні знести коштом забудовника. А винуватці мають сплатити штраф і відновити санітарно-захисну смугу, — наголошує помічник депутата Київради на громадських засадах Костянтин Храмешкін. — За санітарно-гігієнічними вимогами магазин не може розташовуватись у такому місці. Не можна торгувати кондвиробами поряд із викидами газів від фур та іншого транспорту Окружної дороги».

А щодо діячів з Архбудконтролю, департаменту благоустрою та інших чиновних бездіяльних учасників цієї історії, то міський голова має провести службове розслідування.