- Докладаючи чималих зусиль, ми тримаємо роботу в соціальній сфері стабільною. Адже розуміємо, що саме від нашої послідовної щоденної відповідальності залежать долі і добробут найменш захищених категорій громадян. Тому ми не дозволяємо собі піддаватися емоціям. Наша справа — забезпечити надійний захист тим, хто цього найбільше потребує, — зазначила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час селекторної наради «Про стан соціальних виплат і надання соціальних послуг найбільш уразливим категоріям населення».

Так, щодо забезпечення соціальних виплат із бюджетів фондів соціального страхування вона зауважила, що через непросту економічну ситуацію останніми місяцями були певні затримки зі страховими виплатами громадянам. Однак, попри труднощі, переважно цю проблему нині розв’язано. З 9 по 13 грудня 2013 року Казначейство перерахувало понад 2 мільярди гривень страхових виплат. Тож основні борги ліквідовано. Це означає, що  протягом цього тижня люди мають одержати належні їм кошти, а це виплати лікарняних, по вагітності та пологах, допомоги безробітним, а також виплати шахтарям-інвалідам та постраждалим на виробництві і членам їхніх сімей.

— Завдання фондів, місцевих органів влади та роботодавців — щоб усі ці кошти потрапили до людей оперативно, без затримок. Це наша спільна відповідальність, — наголосила міністр.

За пенсією — із групою «підтримки». Фото УНIAН

Борги погасити до кінця тижня

Директор Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Олег Погодін поінформував, що станом на 16 грудня очолюваний ним фонд повністю профінансував матеріальне забезпечення застрахованих осіб за заявками, поданими до установи до 10 грудня. Тобто всі затримки з виплат за листками тимчасової непрацездатності та по вагітності і пологах повністю ліквідовані. Нині фонд працює у звичайному режимі. Посадовець висловив сподівання, що така позитивна динаміка збережеться й до кінця року.

Він звернувся до робочих органів установи з вимогою, аби вони продовжили співпрацю з роботодавцями. А ті, у свою чергу, не затримували виплати своїм працівникам на підприємствах, в установах та організаціях. Особливо це стосується великих підприємств і тих, які мають філії по всій Україні. Також в оперативному режимі через створені комісії має проводитися робота зі зверненнями громадян щодо проходження платежів.

Олег Погодін також поінформував, що нині триває кампанія із забезпечення новорічними подарунками понад 4 мільйонів дітей застрахованих осіб. Видача подарунків почалася з 2 грудня, триває згідно з графіком, і до 19 грудня має бути завершена. Нині їх уже отримали понад 94%  хлопчиків і дівчаток.

А заступник директора Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Світлана Лапчик зазначила, що нині фонд у повному обсязі проводить щомісячні страхові виплати понад 305 тисячам потерпілих на виробництві, з яких 156 тисяч — шахтарі-інваліди.

Вона зауважила, що станом на 9 грудня існувала заборгованість з одноразових страхових виплат потерпілим та членам їхніх родин. Та нині заборгованість за жовтень і листопад повністю погашено, людям виплачено близько 145 мільйонів гривень. Тож на 16 грудня заборгованості зі щомісячних та одноразових виплат у фонду немає. Нині проводять поточні одноразові виплати, термін яких — грудень. До кінця року вони мають бути виплачені. Є певна заборгованість у фонду за лікарняними листками потерпілим. Найбільша сума боргу — 10 мільйонів гривень — у Донецькій, Луганській та Дніпропетровській областях за жовтень і листопад 2013 року.  Також є певний борг за ті самі місяці за лікування й медикаменти. Та посадовець запевнила, що всі ці борги будуть обов’язково погашені.

Міністр доручила керівництву фонду зробити все, аби ці борги були обов’язково погашені до кінця цього тижня. І наголосила, що в першу чергу мають бути профінансовані соціальні виплати людям. А тільки після цього —  інші додаткові платежі. А міністерство проведе перевірку фонду і з’ясує, звідки виникли борги, якщо всі потреби установи були профінансовані вчасно та в повному обсязі.

Пошта працює неповний тиждень

Перший заступник голови правління Пенсійного фонду Василь Кравчук поінформував, що на фінансування виплати грудневих пенсій мають бути спрямовані 21,4 мільярда гривень, нині вже профінансовано майже 55%.

Та якщо фінансування пенсійних виплат, які здійснюються з державного бюджету, проводиться на 100%, то план надходження коштів за ЄСВ уже третій місяць не виконується. Стан його виконання — 99,2%. Невиконання становить 1,134 мільярда гривень. Планові показники виконали лише 8 областей. Найбільше відставання в Донецькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Харківській областях та в АР Крим.

Посадовець також зауважив, що навіть за своєчасного надходження коштів до відділень Укрпошти доставка їх безпосередньо до пенсіонерів триває в середньому 2 дні. Якщо ж кошти надходять у п’ятницю, то виплата затягується на 4—5 днів. Причина в тому, що більшість сільських відділень Укрпошти працюють неповний робочий тиждень. Так, 40% з них працюють лише три дні на тиждень, ще 40% — чотири дні. І лише 20% відділень працюють повний робочий тиждень — 5 днів.  Тому Пенсійний Фонд офіційно звернувся до керівництва Укрпошти, щоб переглянути режим роботи цих відділень. Слід запровадити гнучкий графік роботи персоналу та збільшити кількість робочих днів для сільських відділень. А також у віддалених районах областей слід продовжити створення пересувних відділень, аби люди отримували пенсію вчасно.

Щодо виплат через банківські установи, то 5 грудня 2013 року ПФ провів конкурс з відбору банків для обслуговування громадян щодо виплати пенсій. Нині цю роботу здійснюють 105 банківських установ. Перед ними стоять дві головні умови: своєчасне зарахування коштів на особові рахунки отримувачів пенсій — протягом одного операційного дня  та безперебійна наявність готівки в банкоматах і забезпечення роботи у вихідні дні. А ПФ має проконтролювати дотримання банками всіх цих умов.