ПОНІВЕЧЕНА СПАДЩИНА. Співробітники служби режиму та відділу охорони пам’яток історії й археології заповідника та спецпідрозділу ГУ МВС України в Запорізькій області «Беркут» затримали двох «чорних археологів», які проводили  несанкціоновані розкопки на території Національного заповідника «Хортиця» в районі Вирви. У злочинців вилучили металошукач, травматичну зброю, а також посвідчення членів громадських організацій.

— Вони встигли заволодіти багатьма знахідками, які мають неабияку історичну цінність, — розповідає генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко. — В їх числі гарматне ядро, шпора, ∂удзики, пряжки й інші речі. Загалом кілька десятків предметів. Вони тільки почали копати, але збитків завдали на площі кілька десятків квадратних метрів, пам’ятник дуже пошкоджений. На жаль, це не єдиний випадок у справі копачів. Судячи з моніторингу їх записів в Інтернеті, всього кількість предметів, одержаних під час грабежу, перевищує сотні зразків, у тому числі досить цінних, вартість яких іноді сягає тисяч гривень.

За словами керівника  заповідника, збитки, нанесені злочинцями державі, обчислюються сотнями тисяч гривень, а ймовірний прибуток копачів за умови реалізації ними злочинно здобутих колекційних речей становив би тисячі доларів. До речі, саме інтернет-блоги «чорних археологів», де вони вихвалялися своїми здобутками і пропонували їх для реалізації, стали тією ниточкою, потягнувши за край якої, правоохоронці і розкрутили ціле кубло зловмисників.

— Зафіксувавши інформацію у мережі, відстеживши крадіїв і по інших каналах, ми змінили час проведення контрольних рейдів територією заповідника і врешті піймали їх на гарячому, — пояснює заступник генерального директора з питань режиму заповідної території Національного заповідника «Хортиця» Сергій Онищенко. — Останнім часом заповідник все частіше атакують «чорні археологи»! Але  випадок з «класичним» затриманням — із забезпеченням відповідної оперативної відео- та фотозйомки — у нас перший. Віднедавна для чорних копачів встановлено покарання — до 5 років, з конфіскацією.