ІМПОРТУ – СТОП!

У Республіці Білорусь діють нові правила вивезення товарів з території країни

Начальник Чернігівської митниці, 
Радник митної служби І рангу
Денис ПУДРИК

Масло, згущене молоко, вівсяна крупа та інші, виготовлені в сусідній державі продукти харчування, досі можна було вільно купити на чернігівських ринках. І вони користувалися попитом — насамперед завдяки своїй якості. Важко сказати, чи дійсно білоруські виробники досі використовують старі радянські технології, та їхня продукція справді смачна й натуральна. Тож оприлюднене митниками повідомлення про нові правила вивезення товарів з Білорусі викликало в «Урядового кур’єра» низку запитань. На них відповідає начальник Чернігівської митниці Денис ПУДРИК.

— Пане Денисе, наші сусіди вважають, що нові норми вивезення товарів покликані забезпечити економічну стабільність у їхній країні. Ви можете констатувати факт зменшення кількості перевезення через митний кордон білоруської продукції?

— Так. Ті категорії продуктів харчування, на які встановлено обмеження, переміщуються з чітким дотриманням встановлених норм.

— Чого і скільки дозволяється вивозити згідно з новими постановами Ради Міністрів Республіки Білорусь?

— Перелік такий: одна фізична особа може провезти м’яса свинини і птиці, цукру, борошна, сиру сичужного - по 2 кілограми, масла — 1кілограм, м’ясних і молочних консервів — 5 банок, тютюнових виробів (уточнюється — білоруського виробництва) — 2 пачки.

— І все? Рейси продуктових «човників» стали зовсім невигідні?

— Не можу судити про торговельний бік цієї справи. Скажу лише, що то був перелік товарів, перевищення норм вивезення яких з території Республіки Білорусь  фізичними особами з 12 червня цього року обкладається спеціальним збором. У двохкратному розмірі середньої вартості цих товарів. у білоруських карбованцях або іноземній валюті по курсу Національного банку, що діє на день сплати коштів. Крім того, вищезгаданими постановами у Білорусі заборонено реалізовувати товари фізичним особам зі складів, баз, підсобних приміщень організацій.

— Зрозуміло. Решта товарів, котрі не увійшли до названого вами переліку, вивозитимуться вільно?

— Окрім тих, які тимчасово заборонено вивозити фізичним особам. Тут уже вказуються і організації-виробники та наголошується, що постанова стосується і їх філіалів. Це холодильники та побутові морозильні камери, газові плити, будівельні матеріали, синтетичні миючі засоби тощо. З продуктів харчування - крупа (в асортименті) та макаронні вироби незалежно від виробника.

Ще слід сказати про пальне: на білоруських автозаправних станціях його можна купити не більше 200 літрів на один вантажний транспортний засіб. При цьому автомобільне пальне, у випадку виїзду фізичної особи за межі території Республіки Білорусь та Митного союзу більше одного разу упродовж 5-ти діб, не відноситься до категорії товарів «особистого користування».

— А якщо людина їздить, скажімо, на роботу?

— Для таких громадян є винятки, якщо вони можуть документально підтвердити мету своєї поїздки. Як і раніше, обмежень не буде для співробітників дипломатичних служб, міжнародних організацій, фізичних осіб, які працюють у державних установах, військовослужбовців, співробітників органів внутрішніх справ, осіб, які слідують у відрядження та на лікування, водіїв, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів.

— Уявімо, що чернігівські митники виявлять у транспортному засобі  вантаж дозволених товарів, серед асортименту якого виявиться, приміром, велика кількість гомельського масла — як ви маєте вчинити у цьому випадку?

— Ми керуємось у своїй роботі українським законодавством. Згідно з його нормами, громадяни можуть ввозити на митну територію України продукти харчування для власного споживання на загальну суму не більш як 50 євро на одну особу. Є й норми обсягів ввезення. Якщо співробітники митниці виявляють їх перевищення без ознак порушення митних правил, товар просто не буде пропущено на митну територію України. Якщо вказані продукти переміщуються з порушенням митних правил (приховуються, не декларуються) — складається протокол, предмети правопорушення вилучаються відповідно до вимог статті 377 Митного кодексу України.

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр»