АГРОПОЛІТИКА

Аби зібрати цього року пристойний урожай, Україна наростить площі посівів ярих зернових

Наразі Міністерство аграрної політики та продовольства активно готується до весняно-польових робіт. Зокрема, спільно з науковцями відпрацьовують оптимальну структуру посівних площ та створюють запаси необхідних засобів і матеріалів, оскільки цього року планується розширення посівних площ ярих зернових. Про це повідомив керівник міністерства Микола Присяжнюк під час прес-конференції у Будинку уряду. 

За його словами, у сільгоспвиробників вже є 210 тис. тонн міндобрив, забезпеченість дизпальним становить 227 тис. тонн, бензином — 58 тис. тонн, насінням ярих зернових і зернобобових культур — 892 тис. тонн, насінням соняшнику — 100%, соєю — 105%, цукровими буряками — 80%.

«Нині відпрацьовується оптимальна структура посівів ярих зернових культур, якою передбачено розширення посівних площ у 2012 році кукурудзи, пшениці, ячменю, вівса, гороху, зернового сорго, сої та круп’яних культур. Зокрема, посівні площі кукурудзи планується збільшити на 700 тис. гектарів», — повідомив Микола Присяжнюк.

Як врятувати озимі

Говорячи про посіви озимих культур, міністр повідомив, що провадиться оптимальний комплекс заходів для стабілізації ситуації. «Незважаючи на задовільні умови зимівлі та деяке покращення посівів озимих у грудні, їх стан залишається складним», — поінформував урядовець. За його словами, на особливий контроль узято підготовку високоякісного насіння та створення його додаткових страхових запасів для можливого пересіву. У держ?бюджеті на це передбачено 20 млн грн.

«За даними регіонів, сходи озимих отримані на площі 7 млн га, це 83%. З них у доброму та задовільному стані — 4,7 млн га або 67%. Найскладніша ситуація в Миколаївській, Дніпропетровській, Полтавській, Херсонській та Харківській областях», — цитує слова Миколи Присяжнюка прес-служба міністерства.

Він підкреслив, що на місцях проводиться постійний моніторинг стану посівів озимих, контролюється наявність на внутрішньому ринку мінеральних добрив, пестицидів, техніки, запасних частин, пального та рівень цін на них у постачальників.

За рахунок Бангладеш

Окреслюючи ситуацію на споживчому ринку, Микола Присяжнюк спрогнозував, що в цілому у І кварталі 2012 року слід очікувати стабільну цінову ситуацію. Міністр повідомив, що нині Аграрний фонд має на балансі 1,3 млн тонн пшениці продовольчої та 100 тис. тонн жита: «Це гарантує нам упевненість у тому, що у 2012 році  коливання цін на продовольче зерно, борошно, хліб та хлібобулочні вироби не буде».

Також стабільні ціни прогнозують на олію та цукор. За словами урядовця, в поточному маркетинговому році очікується виробництво 3,35 млн тонн олії соняшникової. Це повністю забезпечує потреби внутрішнього ринку. «Те ж саме стосується цукру, якого з цукрових буряків урожаю 2011 року вироблено 2,4 млн тонн. Тому коливання цін на нього не буде. Тим паче, що Аграрний фонд для зменшення негативного впливу зниження ціни на цукор виконав свої зобов’язання і закупив на ринку певну його кількість», — зазначив міністр. Він також повідомив, що внутрішній ринок буде повністю забезпечений крупами за стабільними цінами.

Підсумовуючи зовнішньоекономічну діяльність України на ринку продовольства, Микола Присяжнюк зазначив, що ми активно покращуємо показники. «За 2011 рік обсяги експорту сільськогосподарської продукції зросли на 28,5 % і становлять 12 млрд дол. Позитивне сальдо становить 5 млрд дол. Вагомий чинник позитивного сальдо відіграла соняшникова олія — плюс 25%, зернові культури — плюс 27%, насіння олійних культур — плюс 10%, а також молокопродукти — плюс 5%», — поінформував урядовець.

За його словами, успішними протягом 2011-го були й пошуки нових ринків збуту вітчизняної сільгосппродукції: «Ми відкрили для себе ринок Бангладеш, активно працюємо з країнами Близького і Далекого Сходу. Крім того, Мінагропрод має порозуміння на рівні уряду щодо постачання ячменю до Саудівської Аравії».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»