Про це повідомив директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда, уточнивши, що, оцінюючи, враховували дані й Криму, де очікується зібрати  1,2 мільйона тонн.

— Це буде один з найбільших урожаїв в Україні, — переконаний він. — Під час наступного прогнозування, цілком імовірно, до валового збору завдяки сприятливій погоді буде додано ще один або й два мільйони тонн. Агрометеорологи оцінюють, що аграрії зберуть цього року 26,7 мільйона тонн озимих зернових,  5,3 мільйона ярого ячменю, 0,4 мільйона тонн ярої пшениці, 29,3 мільйона тонн кукурудзи, близько 1,3 мільйона тонн інших культур.

Мінагрополітики не поспішає давати прогнози щодо врожаю-2014. Очільник відомства Ігор Швайка зауважує: «Не те урожай, що в   полі, а те, що в коморі. Та й в умовах сформованої в країні ситуації будь-які прогнози та оперативні дані про врожайність — інформація не для розголошення і належить до військової таємниці».

За його словами, розглядається питання щодо того, чи варто Мінагрополітики надавати оперативну інформацію про хід польових робіт.

На сьогодні ж ця інформація перебуває у відкритому доступі. Так, станом на 7 липня аграрії вже зібрали майже 7 мільйонів тонн зерна, обмолотивши 2342 тисячі гектарів. Середня врожайність становить 28,8 центнера з гектара (у 2013 р.  — 27,4 ц/га). Загалом сільгоспвиробникам належить зібрати ранні зернові та зернобобові на  площі 10,3 мільйона гектарів, зокрема пшеницю з 6,4 мільйона, ячмінь — з 3,2 мільйона, ріпак — з 942 тисяч гектарів.

Щоправда, по-справжньому порадіти гарному врожаю аграрії не можуть. А все тому, що, як і в попередні роки, ціни на збіжжя полізли донизу і нині часто собівартість зерна вища за закупівельну вартість, що є збитковим, пояснює перший віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Стрижак. За ціни 1600—1700 гривень за тонну зернові стає невигідно вирощувати, на відміну від сої та соняшнику, які, як і в попередні роки, лишаються прибутковими.

Мінімальна ціна на фураж має бути на рівні 2000 гривень за тонну, а на третій клас пшениці — 2500—2300 гривень, порахували фермери. На їхню думку, саме тепер, на початку маркетингового року, коли формуються закупівельні ціни, уряд має вжити максимальних заходів, щоб запобігти їх подальшому обвалу. Закупівлі збіжжя державними операторами — Аграрним фондом і Державною продовольчо-зерновою корпорацією, які у попередні роки знімали з ринку надлишок зернових і так врегульовували ціну, буде замало, переконані вони. Хоч  остання вже заявила, що планує забрати з ринку 5 мільйонів тонн ячменю, кукурудзи і пшениці. На думку фермерів, треба встановити державне регулювання та нагляд за прайсовими цінами, щоб не допустити цінових маніпуляцій зернотрейдерами.

На запитання «УК» щодо заходів уряду та міністерства у цьому напрямі Ігор Швайка зауважив: «Ми могли б сказати «ціни, стій!», як в анекдоті про хорошого прапорщика. Але розуміємо, що живемо у реальному світі, де діють економічні закони. Ми виходитимемо з ринкових механізмів. Поки що не розкриватимемо інформацію щодо заходів з нормалізації цін. Забезпечуємо нормальну роботу і взаємодію між виробниками і зернотрейдерами. Більше того, для цього є нормальні інструменти, такі, як Аграрний фонд і Державна продовольчо-зернова корпорація, інші можливості, які має міністерство та уряд».