БІЛЕ ЗОЛОТО

Аграрії області планують зібрати майже 2 млн тонн буряків

Хмельниччина готова реалізувати понад 150 тис. тонн цукру за межі області в ході цьогорічного сезону цукроваріння. Відпускна ціна солодкого золота Поділля коливатиметься у межах 7-7,5 грн за кілограм. Такі перспективи роботи галузі озвучив заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації з питань АПК Володимир Галищук. Тож цукру вистачить усім, а ціна його буде прийнятною як у роздрібній торгівлі, так і для харчових підприємств.

За словами головного аграрія області, вже перші тижні збирання цукристих коренів засвідчили, що і селяни цьогоріч попрацювали на славу, і погодні умови не зашкодили: середня урожайність буряків становить 400 ц/га. Загалом під цю культуру на Хмельниччині було відведено майже 50 тис. га земель, що на 20 тис. га більше, ніж торік. Отож і валовий збір солодких коренів очікується у заліковій вазі не менше 1,8 млн тонн при минулорічному показнику - 0,9 млн тонн.

Тенденція до розширення плантацій цукрових буряків, що спостерігається на Хмельниччині, тішить цукроварів краю. Адже це і повне завантаження потужностей підприємств, зайнятість і достойна зарплата працівників, зрештою, надходження, що так необхідні для ремонту і модернізації виробництва. Тільки на Красилівському цукровому заводі планують прийняти на переробку майже на 37 тис. тонн буряків більше, ніж торік.

Тим часом керівництво області вже впевнено говорить про максимальне відродження цукровиробництва у регіоні. Якщо минулого року працювало п'ять заводів, то цього сезону їх буде сім. Зокрема, після трирічної перерви запрацювала Клембівська цукроварня.

Напередодні запуску готовність підприємства особисто перевірив голова Хмельницької обласної державної адміністрації Василь Ядуха.

- Ще в квітні стояло питання, що завод не працюватиме -його мали продати для подальшої вирізки на металобрухт. Дякувати Богу, нам вдалося не допустити цього. Питання відродження власного виробництва - це питання номер один на сьогодні, - сказав Василь Ядуха.

Власник не тільки відновив роботу заводу, а ще й поповнив матеріальну базу новітнім обладнанням, яке дасть можливість збільшити потужність виробництва з 1,6 до двох тисяч тонн за добу та переробляти цукор-сирець. У модернізацію заводу вкладено майже 8 млн грн. Отож цього року завод планує виробити до 20 тис. тонн цукру. Що стосується зайнятості, то створено 250 робочих місць, а в сезон переробки цукрових буряків тут працюють 470 осіб.

- Усі збережені на терені області цукрові заводи вироблятимуть продукцію, - переконаний головний аграрій області Володимир Галищук і додає, що на Хмельниччині цілком реально мати десятку повноцінно працюючих цукроварень. Така робота вже ведеться. На наступний рік намічено розширити посівні площі на 15 тис. га, а за два-три роки вийти на площі у 80-90 тис. га цукрових буряків. Це на 100% забезпечить цукрові заводи сировиною.