ПРОГНОЗ

У 2011-му виробництво цукру в Україні буде збільшено на 30%, порівняно з  минулим роком

Це повністю забезпечить потреби внутрішнього ринку (1,8-2 млн тонн — авт.) і створить експортний потенціал. Таку інформацію озвучив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк на Вінниччині під час наради з питань розвитку цукрової галузі та перспектив виробництва біоетанолу.

Галузь відроджується

— Якщо у 2009-му в Україні було вироблено 1,3 млн тонн, у 2010-му — 1,55 млн, то у 2011 очікуємо 2 млн тонн. При цьому валовий збір цукрових буряків становитиме 16 млн тонн з майже 550 тис. га, — зазначив він, додавши, що зі збільшенням площ під солодкими коренями роботу відновлюють і цукрові заводи, які свого часу ледь не порізали на металолом. Зокрема, якщо два роки тому на галузь працювало лише 56 цукрових заводів, то торік — уже 73,  а цьогоріч  — вже 80. Ще 26, за даними Мінагропроду, законсервовані, та вони зможуть відновити свою роботу при забезпеченні їх необхідною кількістю сировини.

Досягти таких показників, на думку міністра, вдалося завдяки низці заходів Мінагропроду з підтримки цукрової галузі. Зокрема, було прийнято рішення про надання дотацій сільгосп?виробникам на вирощування цукрових буряків з розрахунку 500 грн на гектар. За цією програмою понад тисяча сільгосппідприємств отримали державну підтримку на майже 200 млн грн.

Окрім того, було удосконалено кредитне забезпечення галузі, зокрема, через механізм здешевлення кредитів. Цукрові заводи отримали змогу взяти пільгові кредити для покриття технологічних витрат, закупівлі цукрового буряку, а також забезпечення будівництва виробничих об’єктів.

Заробити вдасться, якщо домовимось про експорт. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Є запас на експорт

Зважаючи, що цьогоріч буде цукру більш ніж достатньо, надлишок, а це близько 200 тис. тонн, за  оцінками аграрних аналітиків, зможемо експортувати.

 Щоправда, зробити це в умовах замкнутого ринку буде важко. Тим більше, якщо врахувати, що Україна змушена імпортувати цукор-сирець у рамках зобов’язань перед СОТ. Уникнути обвалу цін і затоварення, кажуть експерти, можна буде лише налагодивши поставки зайвого цукру на російський ринок.

До речі, як повідомив очільник аграрного відомства, сьогодні ведуться переговори з Митним союзом щодо квоти на експорт 100 тис. тонн цукру, яку у подальшому, коли зростуть площі під цукровим буряком та власне виробництво цукру, її  можна буде збільшити до 500 тис. тонн. Адже потужності вітчизняних цукрових заводів дозволяють щорічно виробляти понад 3 млн тонн цукру, з яких понад 1 млн тонн зможемо експортувати на суму близько $1 млрд, - спрогнозував перспективи галузі Микола Присяжнюк.

За його словами, при збільшенні виробництва основними ринками збуту українського бурякового цукру можуть бути, крім Росії, й інші країни СНД, які до 2020 р. не зможуть повністю забезпечити себе цукром. Приміром, у Білорусі  нині ажіотаж на цукор, його змітають з прилавків щойно він встигає там з’явитись. І хоч тамтешня влада каже, що цукру в Білорусі вдосталь, аналітики зазначають про підвищення попиту на солодкий продукт у цій країні.

Ціни падатимуть

— Розрахунки показують, що собівартість цукру буде високою (8990 грн за тонну) через дорогий газ, - наголошує голова Асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук. Разом з тим, кажуть експерти, виробництво 2-2,1 млн тонн цукру призведе до того, що ринок буде перенасичений і якщо не буде вирішене питання з експортом надлишку, ціни падатимуть.

— А враховуючи, що на експортні ринки Україна практично не виходить і не зможе не домовитися про квоти на експорт до Росії, то ситуація для виробників цукру (на відміну від попередніх років) буде дуже напруженою, — прогнозує гендиректор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа. — Для багатьох з виробників собівартість буде не нижчою, ніж 7 грн за кг плюс хоча б мінімальна планка рентабельності, за яку виробники цукру намагатимуться не опускатись, — спрогнозував він. — Яка буде ціна на ринку, залежатиме від того, чи буде квота в Росію, обсягів та умов інтервенційної закупівлі цукру в Аграрний фонд, — переконаний В. Лапа. — Якби ціна залишилась на нинішньому рівні — 8-9 грн/кг, це було б ідеально для всіх, бо і економіка виробництва цукру була б нормальна, і споживачі не надто постраждали б. Якщо ж ціна впаде до 6,5-7 грн, то можна прогнозувати, що площі під цукровими буряками у наступному році різко скоротяться, бо є чітка кореляція між економікою минулорічного виробництва і динамікою посівних площ у наступному році, каже експерт.

Що ж до того, як на вітчизняний ринок впливатиме ввезення цукру-сирцю, В. Лапа зазначив: «Цукор-сирець не потрібен Україні з балансової точки зору, але оскільки є зобов’язання перед СОТ, маємо надати можливість його імпортувати. Питання в тому, які будуть ціни на світовому ринку на цукор-сирець: дотепер вони були досить високі — $670/тонна, зараз вони «підсіли» — до $640/тонна. Якщо буде ціна на цукор-сирець $600 і нижче, то привабливість такого імпорту буде досить значною. Теоретично якимось чином його можна стримувати адміністративними факторами, але з іншого боку, це накладає ризики, що країни - потенційні експортери цукру-сирцю  звертатимуться зі скаргами у СОТ».

Директор інформаційної компанії «Про Агро» Микола Верницький упевнений: цукор подешевшає до 7,5 грн / кг, щоправда ближче до  закінчення сезону цукроваріння (до грудня). «Ціну знизять «давальці», яким треба швидко продати свій цукор, отриманий від цукрозаводів на сплату за його переробку», — каже експерт.

 ОФІЦІЙНО

Аграрний фонд запасається

ЗАКУПІВЛЯ. Аграрний фонд визначив переможців тендера на закупівлю 95,7 тис. тонн цукру на 813,45 млн грн. Про це йдеться у повідомленні, розміщеному у «Віснику державних закупівель».

Зокрема, переможцями оголошені — ТОВ «Цукрорафінадний комбінат «Володимирцукор» — на 170 млн грн, ТОВ «Волочиськ-Агро» — на 127,5 млн грн, ТОВ «Украгро-5» — на

337, 45 млн грн, ТОВ «Мар’їнський укрпромзбут» — на 8,5 млн грн, ВАТ «Рокитнянський цукровий завод» — на 170 млн грн.

ДОВІДКА «УК»

У 2010-му в країну були імпортовані рекордні обсяги — понад  300 тис. тонн цукру і сирцю, у 2011-му можемо експортувати 200 тис. тонн власного цукру.