Попри суху осінь, яка ускладнила збирання цукрових буряків та певною мірою негативно позначилася на їхньому рості, у новому маркетинговому році Україна буде зі своїм цукром. За попередніми оцінками ГС «Економічний дискусійний клуб», у 2016/2017 маркетинговому році виробництво цукру сягне 1,8—1,9 мільйона тонн, що на 25—30% більше від показника минулого сезону.

Тож з урахуванням перехідних залишків загальна пропозиція українського цукру становитиме 2,04 мільйона тонн за потреби внутрішнього ринку на рівні 1,65 мільйона тонн. При цьому споживання цукру на одну особу становитиме 36,5 кг на рік — на 0,5 кг більше минулого сезону. Очікуване збільшення виробництва зумовлене розширенням цього року посівних площ цукрових буряків на 23% та підвищенням їх урожайності.

Про можливі вагомі здобутки в галузі, зокрема, свідчать і цьогорічні показники роботи бурякоцукрового комплексу Вінниччини, яка традиційно виробляє приблизно 20% українського цукру.

Пропозиція українського цукру становитиме 2,04 мільйона тонн за потреби внутрішнього ринку на рівні 1,65 мільйона тонн. Фото надане автором

Добра якість працює  на попит

Цього року ТОВ «Хмільницьке» на своєму цукровому заводі значних модернізацій і реконструкцій не проводило, проте поточний ремонт почали ще в лютому, що дало можливість на високому професійному рівні підготувати механізми до роботи та одними з перших у країні ще 24 серпня розпочати варити солодкі кристали. «Завод як ніколи забезпечений сировиною. Однозначно будемо працювати понад сто днів. Планували переробити 426 тисяч тонн цукрових буряків, але приймемо їх майже 500 тисяч тонн. Тому раніше звичайного розпочали сезон. Завдання з обсягів виробництва цукру перевиконаємо», — запевнив генеральний директор ТОВ «Хмільницьке» Євгеній Звєрков.

За останні 10 років тут продуктивність заводу збільшили у півтора раза  (зокрема модернізували дифузію та всю продовольчу групу), і нині щодоби він переробляє 3600—3650 тонн цукрових буряків. Керівник вважає позитивом також те, що на 75% підприємство забезпечене своєю сировиною, бо це гарантія виконання планових показників. Разом з тим товариство плідно співпрацює з господарствами зони цукрового заводу, яким цього року надало кредитів на суму майже 10 мільйонів гривень на вирощування цукрових буряків. Тож сьогодні саме сюди їх здають аграрії.

По сировинній зоні заводу врожайність солодких коренів у заліковій вазі становить 450 центнерів з гектара. Це менше, ніж очікували, бо суха осінь стримала ріст цукрових буряків, а на окремих полях вони навіть прив’яли. Якщо підуть дощі, вони одразу додадуть у вазі, навіть завдяки наводненню коренів. Утім, показник цукристості вагомий — 18,5%, а показник виходу цукру з однієї тонни сировини європейський — нині він становить 16%. Тож солодкої продукції виготовлять більше, ніж передбачено квотою «А» для постачання на внутрішній ринок. Цікаво: а чи не буде проблем з реалізацією?

Зі слів керівника, у 2015 році цукровий завод ТОВ «Хмільницьке» посів перше місце в країні за показниками якості цукру. Його охоче купують відомі вітчизняні фармацевтичні компанії, кондитерські фабрики та підприємства з виробництва вина і коньяку. «Сьогодні промисловість працює і цукор затребуваний. Той, що виробимо понад квоту «А», теж реалізуємо. Наш цукор відповідає європейському стандарту, і його постачаємо до Польщі, Румунії, Грузії, Казахстану, тепер і до Ізраїлю, а в планах — вийти на ринок Індії», — зауважив Євгеній Миколайович.

Завдання  область  перевиконає

За даними департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації, цього року область першою в країні розпочала варити солодкі кристали. Участь у сезоні беруть шість цукрових заводів, і вони повністю забезпечені сировиною. Обсяг виробництва та поставки цукру квоти «А» на внутрішній ринок з 1 вересня 2016-го до 1 вересня 2017 року для області становить 361 тисячу тонн.

В асоціації «Вінницяцукор» повідомили, що заводи галузі добре підготовлено до роботи та в середньому вони працюватимуть 116 діб, що є вельми позитивним показником. «Врожайність цукрових буряків вища від середнього рівня по країні — збираємо по 490 центнерів з гектара, показник цукристості високий, а показник виходу цукру від початку сезону в середньому становить понад 15% — це європейський показник. За даними заводів, очікують переробити 3 мільйони тонн цукрових буряків та виробити 411 тисяч тонн цукру», — розповів виконавчий директор асоціації «Вінницяцукор» Леонід Козодой.

За його словами, тепер потужні компанії працюють над розширенням географії збуту продукції.

Цікавий факт: цього сезону половину вінницького цукру буде виготовлено на альтернативному паливі — вугіллі, яке дає 40% економії порівняно з використанням природного газу. До речі, торік цукрові заводи області спрацювали з прибутками. Як буде тепер — говорити завчасно, бо показники його собівартості стануть відомі на завершальній стадії.

Біоетанол  «стукає» у двері

На кожному цукровому заводі працюють приблизно 500 осіб. Важко переоцінити наявність такої кількості робочих місць у сільській місцевості, де питання працевлаштування надто болюче. На жаль, на Вінниччині із 39 цукрових заводів, які раніше вона мала, тепер працює лише шість. За останні роки вони значно наростили свою продуктивність, і тепер за добу переробляють до 27 тисяч тонн сировини. Це неабиякі обсяги! Зрозуміло, що більша потужність, то менша собівартість продукції. А з огляду на те, що забезпечено потребу внутрішнього ринку у цукрі, неоднозначним є питання щодо доцільності реанімації законсервованих цукрових заводів, яких в Україні немало. Утім, якщо поставити питання в іншому ракурсі, а саме чи треба розширювати площі під цукровими буряками, то тут сумнівів немає.

Зі слів Леоніда Козодоя, тепер область не виробляє товарного насіння цукрових буряків (хоча свого часу в цій галузі вона мала 22 насіннєвих господарства), та й загалом в країні майже повністю використовують насіння іноземного виробництва. Бурякові комбайни теж імпортні, себто по цих позиціях ми стали залежати від закордонних виробників. «Дуже перспективною справою, з погляду енергетичної безпеки держави, розвитку галузі, створення нових робочих місць та збільшення надходжень до бюджету, є виробництво біоетанолу цукровими заводами», — зауважив він.  Євгеній Звєрков підтвердив, що компанія «Астарта-Київ», до якої входить ТОВ «Хмільницьке», працює над упровадженням на одному з цукрових заводів виробництва біоетанолу. «Кілька десятків вітчизняних цукрових заводів, що працюють, — це той мінімум, який забезпечує потребу внутрішнього ринку у цукрі. Але ж традиційно Україна не лише забезпечувала себе, а й у значних обсягах його експортувала. Галузь треба розвивати, впроваджувати нові види продукції. Це виробництво біоетанолу, сухих бурякових вижимок, які мають попит у зв’язку з виготовленням концентрованих кормів, пелетів тощо», — зауважив він.